Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Resultat Graviditetsenkäten

Resultaten för 2021 visar att många kvinnor har en positiv uppfattning om vården. Exempelvis anger 89 procent att de skulle rekommendera sin mödrahälsovård och sin förlossningsavdelning, till någon annan som är gravid och ska föda barn De allra flesta uppger även att de är trygga och har blivit bemötta med respekt. Siffrorna är i nivå med riket.

Enkäten visar även att det finns utvecklingsområden. I Västra Götaland anser exempelvis 25 procent av kvinnorna att de inte varit delaktiga i planering och beslut under sin förlossning i den utsträckning de önskade. 26 procent av de som har eller har haft problem med amning hade inte fått det stöd från vården i den utsträckning de önskat. Motsvarande siffra för riket är 22 procent

Enkäten visar att 21 procent inte fick den information de behövde om återhämtningstiden efter förlossningen.

Frågan om involvering av partner/närstående tycks ha en tydlig koppling till pandemin på nationell nivå, då resultatet förbättrades mycket under perioder med färre restriktioner.            

- Graviditetsenkätens resultat visar att det finns mycket vi kan vara stolta över. Det är i första hand medarbetarnas yrkesskicklighet och engagemang som ligger bakom de goda resultaten. Den visar också att det finns utvecklingsområden där vi behöver förbättra oss, säger Sylvia Mätää Strateg vid Koncernstab Hälso- och sjukvård på Västra Götalandsregionen.

Här pågår det många förbättringsarbeten och patienternas synpunkter och erfarenheter är mycket viktiga för det fortsatta arbetet.         

Fakta Graviditetsenkäten

Sedan december 2020 erbjuds gravida kvinnor och nyblivna mödrar i hela Sverige att besvara Graviditetsenkäten. Syftet är att fånga kvinnornas upplevelse av sin hälsa och deras erfarenheter av vården under graviditet, förlossning och tiden därefter. Graviditetsenkäten kan besvaras via 1177.se vid tre tillfällen, då kvinnan;

är i cirka graviditetsvecka 25
fött barn för cirka åtta veckor sedan
fött barn för cirka ett år sedan
Under perioden 1 december 2020 – 30 november 2021 har över 300 000 enkäter skickats ut, och drygt 172 000 svar inkommit från över 125 000 kvinnor. Svarsfrekvensen har varit mellan 52 och 57 procent

Graviditetsenkäten genomförs inom ramen för den överenskommelse som regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner har om kvinnors hälsa och förlossningsvård.

Ta del av samtliga resultat

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har sammanställt Graviditetsenkätens nationella resultaten för tolv månader. Samtliga resultat finns presenterade i en webbrapport

 

Länkar

Pressmeddelande Västra Götalandsregionen


Senast uppdaterad: 2022-03-09 12:19