Taligenkänning
Här hittar du som privat vårdgivare information om projektet Taligenkänning (TIK) .
När Millennium införs kommer nuvarande arbetssätt kring dokumentation med diktering samt kommunikation kring aktiviteter, uppgifter och ordinationer att behöva ändras. Detta eftersom Millennium bygger på realtidsdokumentation – att vårdgivaren för in uppgifter i journalen innan, under eller i nära anslutning till vårdmötet med patienten. Ett sätt att underlätta realtidsdokumentation är att använda sig av taligenkänning.
Om taligenkänning
Taligenkänning är en programvara som översätter tal till text. Det innebär att man använder rösten för att producera text i stället för att skriva med tangentbordet. Programvaran innehåller även funktioner för att underlätta arbetet med att dokumentera, exempelvis autotexter. Autotexter är fördefinierade texter som snabbt kan infogas i journalen via ett talkommando. Att införa taligenkänning ger god möjlighet att redan nu kunna dokumentera i realtid, så att detta är förberett inför att Millennium införs.
Dessa berörs av införandet
Alla verksamheter som inför Millennium kommer att beröras. De yrkesgrupper som främst berörs är de som ska använda Millennium för vårddokumentation. Medicinska sekreterare och läkare är de yrkesgrupper som kommer att påverkas i störst utsträckning i form av förändrade arbetssätt.
Exempel på användare
- De som i nuläget skriver journaldokumentation själv utan stöd av vårdadministratör. För denna grupp innebär användandet av taligenkänning ingen större förändring i arbetssätt. Med taligenkänning får de tillgång till funktioner som förenklar och snabbar upp arbetet med att dokumentera.
- De som i nuläget dikterar och har stöd av vårdadministratör. För denna grupp innebär förändringen ett nytt sätt att arbeta som kan ta lite tid att vänja sig vid, men med ökad vana kan funktionerna i taligenkänning effektivisera arbetet.
Om projektet
Respektive hälso- och sjukvårdsförvaltning samt privata vårdgivare ansvarar för att implementera taligenkänning i den egna verksamheten, via den struktur med lokala införandeprojekt som används vid införandet av Millennium. Koncernstab digitalisering (KSD) ansvarar för att driva det regionövergripande projektet för införandet av taligenkänning.
Avtal omfattar privata vårdgivare
Tjänsten taligenkänning ingår i VGR:s avtal med Cerner och tillhandahålls av leverantören Nuance. Avtalet omfattar även användning av tjänsten för dig som privat vårdgivare.
Tidplan
Det regionala projektet för att stötta implementeringen av taligenkänning startade hösten 2022. Eftersom det finns ett stort intresse för taligenkänning hos flera verksamheter, pågår arbete för att göra det möjligt för vissa att starta införandet under våren 2023.
Planen framåt är att ett antal enheter inför taligenkänning under 2023 och att taligenkänning finns som en beställningsbar tjänst från 2024 för de förvaltningar som inte redan infört då.
Vid intresse att starta tidigare än hösten 2023, kontakta Martin Weimarck, delprojeltledare taligenkänning, privata vårdgivare.
Frågor
Arbete pågår med att ta fram ett FAQ som innehåller frågor som specifikt berör privata vårdgivare.
Film om taligenkänning ur patientens perspektiv
Film med introduktion och demo
Denna film är en efterinspelning av ett möte om taligenkänning som hölls hösten 2022 med Koncernstab digitalisering och leverantören Nuance. Inbjudna till mötet var bland annat implementeringsansvariga för Millennium samt andra representanter från de lokala införandeprojekten. Inspelningen innehåller två olika delar som kan ses vid olika tillfällen:
- 00:00-24:25 Introduktion till taligenkänning och goda exempel från andra regioner.
- 24:27-44:55 Demonstration av hur Nuance Medical Dragon taligenkänning fungerar i praktiken.
Beslut om realtidsdokumentation
I maj 2021 tog Klinisk ledning i VGR beslut om att regiongemensamma förberedelser för realtidsdokumentation behöver starta inför införandet av Millennium.
Beslut om regiongemensamma förberedelser för realtidsdokumentation