Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Barn2011 – vårddata och epidemiologi och listning

Regionfullmäktige har beslutat att avsluta den fria tandvården för 24-åringar. VGR anpassar därmed reglerna om fri tandvård till unga vuxna till den nationella åldersgränsen som höjdes förra året till 23 år. Från nästa år har alltså patienter fri tandvård till och med 31 december det år de fyller 23.
Regionfullmäktige – Beslut i korthet se punkt 13.

Gällande vårdavtal med vårdgivarna kommer att justeras i enlighet med § 5 i avtalet. Avtalen behöver därför inte tecknas om.

Inga övergångsbestämmelser – patienten lämnar bara den fria tandvården och går över till att omfattas av det statliga tandvårdsstödet. Tandregleringar som påbörjats inom Folktandvården kommer inte att generera någon patientkostnad eftersom ersättningen lämnas vid behandlingsstart.

I Barn2011 listar du nya patienter som valt din klinik inom den fria tandvården till barn och unga vuxna – och rapporterar vårddata och epidemiologiska uppgifter, även för de med skyddade personuppgifter.

  • Vårddata ska lämnas för alla barn och unga vuxna vid varje undersökning eller åtminstone varje månad. Kan inte registreras efter ett årsskifte.
  • Epidemiologi ska registreras det år patienten fyller 3, 6, 12, 19, och 21 år, så kallade indikatoråldrar – samt vid varje tandläkarbesök däremellan. Kan inte registreras efter ett årsskifte.

Barn2011 – Logga in

 

Vårddata och epidemiologi: Vilka vårddata och epidemiologiska uppgifter du ska rapportera varje månad, anges i Bilagan till Underlag för avtal om fri tandvård till unga vuxna, se sidan Unga vuxna 20+ och rutan Underlag för avtal om fri tandvård till unga vuxna – Riktlinjer
Rapportera även de vanliga uppgifterna till Försäkringskassan i samband med undersökningen.
Försäkringskassan – Tandvård

Listning: Det är viktigt att du listar dina nya unga vuxna patienter, eftersom du ersätts genom kapitation.

Listningen görs manuellt av Tandvårdsamordning

 

Vårddata och Epi registreras av vårdgivaren

Den tidigare blanketten Rapportera Epi & vårddata ska inte längre användas.

Patienter med skyddad identitet syns på fliken Utbetalning med markering ***** – samt under fliken:
- Klinikens patienter hos privata vårdgivare
- Nytillkomna patienter hos Folktandvården

Utbetalning av ersättning går automatiskt gemensamt med övriga listade barn.

 

Ansök om och beställ SITHS-kort via eTjänstekort

Senast uppdaterad: 2017-03-26 00:31