Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nya vårdhygieniska rekommendationer/rutiner

Information från Vårdhygien kring rekommendationer/rutiner för förrådshantering och rengöring och desinfektion av rektoskopitillbehör.

Förrådshantering
Förrådshantering i primärvårdsverksamheter. Syftet är att öka patientsäkerheten och bibehålla renhetsgraden på material fram till användning.

Rutinen är ny och ett komplement till vårdhandboken och Svensk Standard, SS 8760015:2017 Grundläggande krav för transport, lagerhållning och hantering av sterila medicintekniska produkter avsedda för användning inom vård och omsorg.

Rutinen kan användas som arbetsrutin för förrådets utformning och arbetsflöde för att uppfylla en god hygienisk standard. Mer information finns hos Vårdhygien primärvård: Förrådshantering för höggradigt rent, fabriksrent och sterilt material.

Rengöring och desinfektion av rektoskopitillbehör
Vårdhygien skickade ut en förfrågan till verksamheterna om rektoskop, leverantör och rengöringsrutiner av rektoskop och tillbehör.  Svaren från primärvårdsenheterna har varit varierande och vårdhygien har sammanställt hur vi gemensamt ser på rengöring och desinfektion av rektoskop och tillbehör i en information om Rengöring och desinfektion av rektoskopitillbehör

Kontakt vid frågor:
Susanne Johansson, hygiensjuksköterska Vårdhygien
susanne.birgitta.johansson@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2019-12-19 13:54