Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Riktlinjer kring det fria vårdvalet och information/marknadsföring

Publicerad:

Västra Götalandsregionen har vid genomgång av hemsidor för vårdcentraler och rehabenheter noterat att informationen inte alltid är saklig och relevant och vill därför påminna om regelverket kring det fria vårdvalet och information och marknadsföring inom vårdvalen. Vi ber er se över och anpassa er information i form av till exempel webbsidor, utskick, annonser, filmer med mera efter gällande riktlinjer och regelverk.

Leverantören ansvarar för att all information och marknadsföring av verksamheten är saklig, korrekt och relevant samt följer Krav- och kvalitetsboken.

Västra Götalandsregionen vill särskilt påtala vikten av det fria vårdvalet och att patientens redan gjorda val av vårdgivare ska respekteras, både i kontakten med patienten och i marknadsföring och information till allmänheten. Detta innebär exempelvis en skyldighet att ta emot patienter listade på andra vårdcentraler, utan krav på omlistning.

Det innebär också att rehabenheter vare sig i marknadsföring eller i direkt kontakt med patienter får framhålla vikten av listning hos någon särskild vårdcentral. På samma grunder får vårdcentraler inte framhålla vikten av någon särskild rehabenhet.

Det är också viktigt att samråd med Västra Götalandsregionen sker i god tid före insatser och aktiviteter inom marknadsföring och kommunikation/information. Detta för att säkerställa korrekt information och marknadsföring. 

Mer information om riktlinjer för information och marknadsföring

Publicerad: