Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vård av utländska medborgare

Krav på kopia av ID-handling gäller vid ansökan om ersättning för nödvändig vård av gränsarbetare (avsnitt 3.3.3 i SKR:s handbok Vård av personer från andra länder) och vid ansökan om ersättning för hemresa enligt nordiska konventionen (kapitel 4.3).

Som ID-handling accepterar Försäkringskassan pass, nordiska ID-kort och andra nationella ID-kort som är giltiga identitetshandlingar för resor inom Schengen-området, samt nordiska körkort i de fall där det på kortet finns uppgift om identifikationsnummer motsvarande svenskt personnummer.

När det gäller ID-kort eller körkort behöver Försäkringskassan få kopia av både fram- och baksidan.

Vid uppvisande av ID-handling och pass så ska även patientens nordiska adress finnas med. Aldrig Svenskt EU-kort eller svensk adress för utländska patienter för vård i Sverige

Vi godkänner inte digitala format av ID-handlingar då det inte nämns här att dessa handlingar utfärdats digitalt.

Om EU-kort finns kräver vi ingen ID-handling.

För vård av patienter från övriga EU samt Schweiz gäller EU-kort. Adress behövs inte. Det ska vara framsidan av EU-kortet som kopieras.

Detta ska skickas in på ett A4 per patient innehållande kvitto, besöksdatum samt besökskategori och månadssammanställning.

Kontakt vid frågor:
ekonomi.vardval@vgregion.se