Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Adalat tabletter avregistreras 1 oktober

Publicerad:

Information från Läkemedelskommittén i Västra Götalandsregionen:

Adalat tabletter avregistreras den 1 oktober på företagets begäran. Det finns inga andra tabletter med nifedipin registrerade i Sverige. Adalat Oros, som är en depottablett med nifedipin, finns inte heller tillgänglig på grund av långvarig restnotering.

Indikationen för Adalat tabletter är stabil angina pectoris, hypertoni och korttidsbehandling vid Mb Raynaud (primär och sekundär). Ingen generell rekommendation kan ges för lämpligt ersättningspreparat. 
 
I REKlistan finns rekommendationer vid hypertoni respektive stabil angina pectoris. För patienter som behandlas för Mb Raynaud är alternativen färre och individuell bedömning behövs. Enligt klinisk erfarenhet kan annan kärlselektiv kalciumantagonist till exempel amlodipin eller felodipin fungera i vissa fall. I de fall bedömning görs att nifedipin är det enda alternativet finns möjlighet att ansöka om licens. För mer information om licensförskrivning, se Läkemedelsverkets hemsida

Kontakt vid frågor:
Lena Gustafsson, apotekare, sekreterare Läkemedelskommittén
lena.ma.gustafsson@vgregion.se

Publicerad: