Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

CIMA - app för digital bildöverföring

Publicerad: Uppdaterad:

CIMA-appen är en e-tjänst som gör det möjligt att fotografera patientens hudförändringar med mobiltelefon kopplat till dermatoskop och överföra bilderna till VGR:s befintliga Picsara-databas där bilderna är tillgängliga för VGRs hudläkare.  Appen har införts som en pilot på några vårdcentraler med gott resultat och Koncernstab Digitalisering har beslutat att ett breddinförande ska genomföras med start omgående.

Med CIMA-appen ersätts den befintliga process där bilder analogt överförs till en lokal dator för att sedan printas och skickas tillsammans med remissen till hudkliniken. Arbetssättet gällande remittering kvarstår, det vill säga fysisk remiss ska skickas till hudkliniken. Arbete med att digitalisera remissflödet pågår parallellt inom VGR, men tidpunkt för införande är inte känt. 

CIMA-appen underlättar arbetet för både personalen på vårdcentralen och mottagande medarbetare på hudkliniken genom bättre bildkvalitet och därmed säkrare bedömningsunderlag. Den gör det också möjligt att lagra och jämföra bilder i Picsara samtidigt som den höga kvaliteten på bilderna väntas minska antalet nödvändiga ombesök för patient både på vårdcentralen och hudklinik samt minska behovet av labbtester.

Vidare möjliggör CIMA-appen att patienter kan skickas direkt till operation i vissa fall. Även färre SVF:er förväntas genom att det nya arbetssättet införs. Kostnadsbesparingar uppstår genom färre onödiga patientbesök och labbtester. För patienterna innebär införandet möjlighet till snabbare återkoppling och korrekt diagnos snabbare, vilket kan minska oro. Snabbare behandling förväntas och det ger ökade möjligheter för patientens tillfrisknande/överlevnad. 

Breddinförandet hanteras i projektform och löper enligt tidplan till sista maj. Samtliga vårdcentraler har möjlighet att boka in möte med projektgruppen för CIMA-appen för att få mer information om hur tjänsten införs samt besluta när i tiden detta ska göras. 

Mer information om CIMA-appen och anslutningsprocessen

Kontakt med projektgruppen och anslutning för CIMA-appen:
cima@vgregion.se 

Publicerad:
Uppdaterad: