Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nulägesrapport provtagning covid-19

Publicerad:

Här kommer lite information från Koncernkontoret om arbetet med provtagning av covid-19:

PCR-testning

Rutinen ”Provtagning PCR av vuxna, barn och hälso- och sjukvårdspersonal med milda symtom på covid-19” har uppdaterats. Bland annat utifrån Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om provtagning av barn redan från åldern från förskoleklass. Provtagning av barn kan ske redan nu i enlighet med FHM:s rekommendationer, men behöver ske i förhållande till annan provtagning, kapacitet och prioritering.  

Antikroppstestning (serologiska tester)

  • En anmälan har gått ut till samtliga verksamhetschefer och ska besvaras senast 4 september för de enheter som vill vara med i den större organiserade testningen för allmänheten.
  • Rutin för detta håller på att tas fram och bland annat ses det över hur rutinerna för en digitaliserad process ska se ut. Webbtidbokning för denna testning är ett krav. Planen är att denna testning i större skala ska starta under september.
  • Alla enheter kan redan nu ta antikroppstest på patienter som ändå ska ta andra venösa prover (Det tillkommer då en egenavgift 160 kr, se Patientavgiftshandboken), samt på medicinsk indikation (ingår då i vanlig patientavgift). Det gäller även de enheter som inte tackat ja till "massprovtagning".
  • Enheter får gärna redan nu börja ta prov på kommunal personal om man kan organisera det. Dessa kommer att få tillgång till webb-tidbokning en tid innan allmänheten.

PCR är fortsatt högt prioriterat för vård och behandling under pandemin. I detta läge med färre smittade finns förutsättningar för mer intensiv smittspårning och isolering av nya fall. PCR ska ej prioriteras ned till förmån för antikroppstestning.

Kontakt vid frågor:
vgprimarvard@vgregion.se

Publicerad: