Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ordnat införande av Forxiga vid kronisk njursjukdom

Publicerad:

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade den 29 juni om Ordnat införande och särskild introduktionsfinansiering för läkemedlet Forxiga vid kronisk njursjukdom:

(HS 2022–00350)

Introduktionsfinansieringen avser perioden juli 2022 till och med juni 2024 med utbetalning två gånger per år via ersättningssystem för Vårdval Vårdcentral.

Forxiga (dapagliflozin) för behandling av kronisk njursjukdom, eGFR 25-75 ml/min samt proteinuri, som tillägg till behandling med RAAS-blockad eller där RAAS-blockad inte är lämplig, har prioriterats för introduktionsfinansiering i regionens modell för Ordnat införande. Behandling med dapagliflozin har i studier visat sig fördröja försämringen av njurfunktionen, minska risken för dialysberoende och sänka mortaliteten i kardiovaskulär sjukdom. Det gäller både patienter med och utan diabetes typ 2.

Eftersom läkemedel i gruppen SGLT2-hämmare redan tidigare introduktionsfinansierats avser det nu aktuella beslutet endast finansiering av läkemedelskostnaden för patienter med kronisk njursjukdom utan diabetes och hjärtsvikt. Patientgruppen identifieras via diagnoser i databas VEGA och kostnader hämtas från regionalt läkemedelsregister Digitalis. Utbetalning till vårdcentralerna sker två gånger per år via ersättningssystem för Vårdval Vårdcentral.

Mer information om implementeringen och hur underlaget för utbetalning av introduktionsfinansieringen tas fram kommer i början av hösten 2022.

Kontakt vid frågor:


ordnatinforande@vgregion.se

Publicerad: