Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Provtagning covid-19 under påskhelgen

Publicerad:

Vårdcentralerna inom Vårdval Vårdcentral har enligt regional rutin "Provtagning PCR av vuxna, barn och hälso- och sjukvårdspersonal med milda symtom" i uppdrag att säkra tillgång till PCR-provtagning och hantering av provsvar för befolkningen:

  • Under längre helger, över två dagar, behöver detta säkras även om ordinarie vårdcentralsverksamhet håller stängt.
  • Detta bör genomföras i samverkan inom samverkansområden som anges i Krav- och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral.
  • Företrädelsevis ska det genomföras i samverkan inom ramen för kvälls- och helgöppen mottagning (jourcentraler).
  • Hantering av provsvar och åtgärder som följer med positiva svar ingår i uppdraget och ska ske utan fördröjning.
  • Inför dessa helger har varje enhet ansvar för att tydlig information når ut till befolkningen kring var de kan vända sig för att ta ett prov för pågående infektion, antingen via PCR eller antigentest.
  • Under påskhelgen kommer Regiontransporter att erbjuda transport av PCR-prover under söndag 4 april, för de enheter som behöver provta med PCR. Transporter till laboratorium kommer inte ske under några andra helgdagar. För att bekräfta att ni vill ha transport den 4 april kontakta Regionservice, Mikael Svensson, mikael.svensson@vgregion.sesenast 22 mars.

    De enheter som skickar PCR-prover via Regiontransporter den 4 april måste även ta emot prover från kommunal provtagning, som hämtas upp av Regionservice den 4 april.

    För att ersätta merkostnader som uppstår så kommer ersättningen för dessa prover höjas under röda dagar vid påsk. Ersättning för prover av pågående infektion kommer att ersättas med 600 kronor istället för ordinarie 400 kronor. Detta gäller prover som genomförs och kodas med UX750 på notat för PCR och UX640 för antigen någon av dagarna 2-5 april 2021.
Publicerad: