Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Remisser för viktminskningsbehandling

Publicerad:

Remisser avseende viktminskningsbehandling för vuxna personer med fetma (BMI > 30) skickas från alla vårdcentraler i VGR till Primärvårdens dietistenhet och till Regionalt Obesitascentrum i Västra Götalandsregionen. Båda enheterna har långa väntetider för första besök på grund av att resurserna inte räcker till för det stora behovet.

För att underlätta processen och undvika att remisser återsänds eller vidaresänds vill vi påminna om den medicinska riktlinjen som är framtagen i VGR: Fetma och övervikt - behandling i primärvården (vgregion.se).

Primärvårdens dietistenhet erbjuder kostbehandling och har ett uppdrag som främst gäller för personer med BMI < 35.

Vid BMI > 35 överväg remiss till Regionalt Obesitascentrum.

Regionalt Obesitascentrum har särskilda remisskriterier som ska beaktas (se länk nedan). Om dessa kriterier uppfylls kan intensiv kostbehandling eller magsäcksoperation komma att erbjudas.

Behandling i syfte att uppnå viktminskning för personer med högt BMI kräver stor motivation, hårt arbete och god efterföljsamhet till kalorirestriktiv kostbehandling under lång tid för att behandlingen ska ge önskad effekt, oavsett var behandlingen äger rum.

Mer information om Primärvårdens dietistenhet (Vårdgivarwebben)

Mer information om Regionalt Obesitascentrum (SU)

Kontaktpersoner: 
Jeanette Rehn, verksamhetschef Primärvårdens dietistenhet
jeanette.rehn@vgregion.se

Björn Eliasson, Medicinskt ansvarig Obesitascentrum
bjorn.eliasson@vgregion.se

Publicerad: