Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Restriktioner kring obduktion på SU under covid-19

Publicerad:

Information från Klinisk patologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

Klinisk patologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer från och med nu vara mycket restriktiva med att utföra kliniska obduktioner, på grund av brist på personlig skyddsutrustning, smittrisk och personalsituation.

Klinisk patologi ber samtliga remittenter att i den rådande situationen respektera detta och endast efterfråga obduktion om det är av mycket stor klinisk vikt.

För perinatal (foster) obduktioner gäller tills vidare ordinarie rutiner.

Information inför ställningstagande till utfärdande av obduktionsremiss:

  • Undersökning kommer endast att utföras i särskilda undantagsfall och då efter beslut och i samråd med sektionschef och medicinskt ansvarig läkare vid Klinisk patologi.
  • Endast i undantagsfall utförs obduktion om sannolik dödsorsak redan föreligger.
  • Tydlighet önskas på eventuella remisser angående såväl anamnestiska uppgifter som kan påverka bedömningen samt frågeställning. Kontaktuppgifter till ansvariga läkare i tjänst ska anges.


Inför transport till bårhus:

  • Remitterande enhet har skyldighet att upplysa om det föreligger konstaterad eller misstänkt covid-19 smitta. Detta ska tydligt anges i såväl obduktionsremiss som bårhusmeddelande.

Kontakt vid frågor:
Gabrielle Vega, verksamhetsassistent
gabrielle.lorentzon.vega.y.plaza@vgregion.se

Publicerad: