Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Utbyte av stomiprodukter för många patienter

Publicerad:

En upphandling av stomimaterial är slutförd och ett avtal beräknas kunna verkställas 2021-03-01. Det nya avtalet innebär att cirka 2800 brukare behöver byta från den stomiprodukt hen använder idag till en ny likvärdig produkt.

Två grupperingar har arbetat sedan december månad 2020 med att förbereda utbytet, på uppdrag av chef för Koncernstab hälso- och sjukvård/Läkemedel och hjälpmedel, Peter Amundin. Arbetet har tagit sikte mot målet: Ett genomfört utbyte utan negativa konsekvenser för patienten/brukaren i enlighet med upprättat avtal. Dessutom ett genomförande som möjliggör en god arbetsmiljö för förskrivare och stomiterapeuter.

Stomiterapeuter vid regionens sjukhus och sjuksköterskor vid vårdcentraler och i kommunal hemsjukvård ansvarar för förskrivning av stomimaterial och är därmed ansvariga för att utbytet genomförs. Drygt 900 patienter är utremitterade sedan tidigare och får sin förskrivning från sjuksköterskor på vårdcentralerna. Med tanke på att antalet stomiterapeuter i VGR är begränsat (17 st), är det avgörande att vårdcentralerna sköter utbytet för de patienter som är utremitterade från sjukhusen. Utbytet ska ske så snart som möjligt. Med tanke på att 1 mars närmar sig har arbetsgruppen säkerställt att utbytet kan ske senast 2021-12-31.

Inom kort kommer varje verksamhetschef för vårdcentral få antingen brev (privata vårdcentraler) eller krypterad e-post (Närhälsan) med detaljerad information om processen. Brev/mail innehåller också personuppgifter om vilka patienter som är aktuella för just den aktuella vårdcentralen. I brevet finns en lista över vilka likvärdiga ersättningsprodukter inom sortiment som finns att tillgå för patienter vars stomimaterial utgår ur sortimentet. Verksamhetschef för vårdcentral ansvarar för att förmedla informationen till sina sjuksköterskor.

I de fall förskrivare inom kommun och primärvård behöver stöd från stomiterapeut tar förskrivaren en kontakt med stomiterapeut i sitt geografiska område per telefon eller e-post. Det gäller i första hand situationer där brukaren inte hittar en lämplig ersättningsprodukt.

Kontaktpersoner för frågor kring processen:
Jeanette Rehn, representant för Närhälsan i Ledningsråd för medicintekniska produkter
jeanette.rehn@vgregion.se

Frida Perciwall Mattson, representant för privata vårdcentraler i Ledningsråd för medicintekniska produkter
frida.perciwall-mattsson@brackediakoni.se

Publicerad: