Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vaccinationskampanj mot influensa

Årets vaccinationskampanj mot influensa startar den 19 november.Vaccin mot säsongsinfluensa används i första hand för att skydda personer i riskgrupp mot svår influensa och allvarliga komplikationer.

Vaccinationskampanjen har i år senarelagts två veckor på grund av ett sent beslut från WHO om årets vaccinstammar. Men leverantören av Vaxigrip Tetra (Sanofi) meddelar nu att vaccinet kommer att börja  levereras ut till kunderna i mitten av vecka 44, och att det finns gott om vaccin i relation till beställda doser. Från Sanofi bedömer man att tillgången till vaccin i Sverige kommer att vara god den här säsongen.

Smittskyddet rekommenderar att vaccinationerna på särskilda boenden och till patienter som kommer till sjukvården av annat skäl, påbörjas redan före den 19 november. Det är också rimligt att påbörja vaccination av vårdpersonal.

En stor målgrupp är de över 65 år men uppmärksamma även gravida och de som tillhör en medicinsk riskgrupp. Läs mer vem som bör vaccineras på denna sida. 

Sedan förra året har Västra Götalandsregionen upphandlat det bredare, fyrvalenta influensavaccinet Vaxigrip Tetra. Läs mer om vaccinet och om beställning av vaccin. Observera att kanyler måste beställas separat. Kom ihåg att rensa ut gammalt vaccin.  

Bildspel för vårdpersonal finns som vanligt på Smittskyddets webbplats. Titta gärna på det!

Informationsmaterial

Influensaövervakning - sentinelprovtagning
Folkhälsomyndigheten följer noggrant spridningen av influensa i landet. Ett enkelt näsprov kan bidra till att övervaka sjukdomen. Alla mottagningar och enskilda läkare i öppenvården som tar emot patienter med luftvägsinfektioner är välkomna att läsa mer och anmäla sig till sentinelprovtagningen.

Kontakt vid frågor:
smittskydd@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2019-10-29 16:13