Så här implementerar vi PSV i primärvården.

Införandet av de personcentrerade och sammanhållna vårdförloppen (PSV) i primärvård är komplext, bland annat på grund av olika vårdval och många olika enheter inom varje vårdval (över 200 vårdcentraler och knappt 140 rehab-enheter). De enskilda vårdenheterna är generellt små med begränsade resurser att på egen hand bevaka och implementera nya kunskapsstöd. Detta gör att ett stöd för förändrade arbetssätt krävs i primärvården. 

Primärvården är ofta den första vårdkontakten. Oavsett vilka symtom patienten söker för, har primärvården ett mycket brett diagnosspektrum att arbeta med och bevaka avseende kunskapsutvecklingen. Nästan samtliga planerade PSV kommer att påverka primärvårdens arbete.

För att kunna ta emot och införa många parallella PSV är det viktigt att 

  • Förutsättningarna finns att arbeta enligt PSV (resurser, ledningens stöd till tex. kompetensutveckling)
  • Behov av lokala anpassningar minimeras - konkreta förslag finns regionaltLika för all primärvård inom vårdvalet
  • Implementeringsinsatser utgår från primärvårdens perspektiv - chefer och medarbetare får hjälp att sålla fram relevant information för att kunna arbeta enligt PSV. 

Vad är personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp och hur har de tagits fram?

Inom ramen för kunskapsstyrningen har personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp (PSV) tagits fram för vissa diagnoser som ett medel för att nå syftet jämlik, personcentrerad, sammanhållen och kunskapsbaserad vård.

PSV nationellt har tagits fram av tvärprofessionella expertgrupper med patientrepresentanter som genomfört en gemensam nulägesanalys och kunskapssammanställning.

Det som är nytt med upplägget PSV jämfört med regionala medicinska riktlinjer är att man tittar på personcentrerad vård ur ett systemperspektiv. Det handlar inte bara om bemötande vid enskilda patientmöten utan även om hur dessa knyts ihop av en sammanhållen planering. Bakomliggande medicinska riktlinjer kommer i någon mån uppdateras i samband med att PSV införs, eftersom man gjort en uppdaterad sammanställning av forskning som förarbete till PSV. Till stor del handlar arbetet med PSV dock om att möjliggöra att patienterna ska få den vård man redan vet att de behöver.  

Samordnat införande av PSV i primärvård

Godkända PSV grupperas och införs samlat i primärvården.

För varje omgång erbjuder Processtöd för implementering i primärvård (PRIMP) workshops riktade till verksamhetschefer och professionsrepressentanter på verksamheten kopplat till den aktuella omgångens PSV.

Workshoparna syftar till att ge verksamheterna bästa möjliga förutsättningar inför implementeringen av PSV på sin verksamhet och har tagits fram efter förankringsrundor med RESAK, primärvårdsrådet, samordningsrådet primärvård, PrimÖR, kontaktperson för privata vårdcentraler, införandeansvariga för Närhälsan och primärvårdområdeschefer i Närhälsan.

Deltagande verksamhetschefer och nyckelpersoner kommer få stöd och material för att påbörja en anpassad implementeringsprocess för den egna verksamheten kopplad till omgångens PSV.

Direktlänkar till primärvårdsversioner av PSV

Följande primärvårdsversioner av PSV är godkända av Primärvårdsrådet, VGR, för användning inom primär och nära vård.