Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktuellt kunskapsstyrning

Fler nyheter

Regionalt processteam medicinsk retina samlades för sitt första möte den 19 september på Nya Regionens Hus i Göteborg. Under dagen enades teamet om att initialt koncentrera sitt arbete på patienter med allvarlig diabetesretinopati, då väntetiderna för denna patientgrupp för att komma på kontroll är väldigt långa.

Regionalt processteam glaukom hade uppstartsmöte 18 september på Nya Regionens Hus i Göteborg. Uppstarten blev ett slags nystart för teamet som arbetat tillsammans under två års tid men nu fått medlemstillskott från både patientförening och optikerföretag. Det förarbete som gjorts har bland annat resulterat i en regional rutin som sjukhusen enats om att följa.

Uppstart av SVF planeras påbörjas i flera omgångar, varav den första startar i september 2019. Inledningsvis handlar det om tio områden och dessa SVF ska implementeras med start 2020.

”Äntligen” var känslan hos flera teammedlemmar när det regionala processteamet smärta hade uppstartsmöte på Campus Nya Varvet 10-11 juni. Flera utredningar har gjorts runt smärtvården i regionen de senaste åren men utan att ge något konkret avtryck i vården och förhoppningarna på teamets arbete är därför stora.

Regionalt processteam höftfraktur var näst i tur att dra igång sitt arbete i det nya systemet för kunskapsstyrning. Under uppstarten på Campus Nya Varvet 23-24 maj lärde teamet känna varandra, delade erfarenheter från höftfrakturvården och påbörjade resan att gemensamt skapa en bättre höftfrakturprocess i regionen.

Syftet med överenskommelsen är att öka jämlikheten, effektiviteten och kvaliteten i vården. Det sker bland annat genom att förstärka Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård i vilket de nya standardiserade vårdförloppen blir en del av arbetet.

En läkare kan tänka att hen är expert på min kropp men det är bara jag själv som vet hur ont det gör, säger Mikaela Persson, deltagare i det regionala processteamet med egen erfarenhet av endometrios.

Deltagarna i det regionala processteamet för lunginflammation träffades för första gången på uppstartsmöte på Campus Nya Varvet 20-21 februari. Syftet med det stundande arbetet är ytterst att förbättra vården för patienter med lunginflammation och att underlätta för vårdpersonalen att arbeta mer standardiserat.

”Äntligen verkstad”, ”förmedla patientperspektivet”, ”inte förstöra det vi redan byggt upp” och ”förbättra vårdövergångarna”, var några av de förväntningar som lyftes av deltagarna när det regionala processteamet för hjärtsvikt hade uppstartsmöte 16-17 januari på Campus Nya Varvet.

Senast uppdaterad: 2019-06-12 10:09