Start av regionalt processteam orofacial smärta

Uppdaterad:
Publicerad:
Tio kvinnor och män som står inomhus framför en stor tavla
Bakre raden från vänster: Christian Schaefer, Louise Samson, Anmar Ajwad, Peter Jonasson och Ann-Sofi Nilsson. Främre raden från vänster: Karolina Broberg, Lena Kronvall, Nikita Lövheden, Kamilla Gustafsson och Eva Nilsson.

I september höll regionalt processteam orofacial smärta sitt första möte. Teamet är en del av det regionala systemet för kunskapsstyrning och ingår i regionalt programområde tandvård.

Hur känns det efter första mötet, ordförande Karolina Broberg och koordinator Eva Nilsson?

- Det känns härligt att vi äntligen fått komma igång då vi på grund av pandemin var tvungna att skjuta på vår uppstart i våras. Vi har ett hängivet och engagerat processteam som brinner för denna patientgrupp.

Vad utmärker er patientgrupp?

- Orofacial smärta är vanligt förekommande, ca 5-15 % av befolkningen har smärta i ansikte och käkar och ungefär hälften vill ha hjälp för sina besvär. Besvären är vanligast bland kvinnor. Patienter med orofacial smärta söker vård inom både tandvård och hälso- och sjukvården och det är därför viktigt att vi stärker samverkan kring dessa patienter.

Finns det några särskilda utmaningar i VGR?

- Det finns i nuläget ingen formell struktur på regionnivå för samverkan mellan tandvård och hälso- och sjukvård för patienter med orofacial smärta. Däremot finns idag enstaka välfungerande lokala nätverk som vi kan ta lärdom av.

Vad tror ni blir viktigast att fokusera på?

- Att etablera tydliga strukturer och kontaktvägar, detta för att skapa förutsättningar för ett välfungerande samarbete mellan tandvård och hälso- och sjukvård.

Ett år från nu - vad hoppas ni att teamet har åstadkommit?

- Att vi har konkreta verktyg som underlättar i det dagliga patientmötet.