SU påbörjar förbättringsarbete runt hjärtsvikt

Uppdaterad:
Publicerad:
Deltagare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset på möte om förbättringsarbete runt hjärtsvikt. Till höger Charlotta Ljungman, ordförande RPT hjärtsvikt, och Lena Danemo, utvecklingschef område 3 SU.

Ett trettiotal personer från Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) som arbetar med hjärtsviktspatienter träffades på VGR Konferenscenter 13 november för en gemensam kickoff för förbättringsarbete runt hjärtsvikt.

Till grund för det som ska göras ligger det regionala processteamets arbete. De har enats om tre prioriterade förbättringsområden för patientgruppen:

  • korrekt diagnostik (inklusive tillgång på ultraljud)
  • korrekt behandling (inklusive läkemedel, sviktpacemaker och individanpassad fysisk träning)
  • kompetens, samverkan och kontinuitet genom vårdkedjan

Processteamet för hjärtsvikt är en del av systemet för kunskapsstyrning och analysarbetet nationellt och regionalt har visat på samma utmaningar. Teamets ordförande Charlotta Ljungman hoppas att förbättringsarbetet leder till att patienten upplever en ökad tillgänglighet och större kontinuitet i sin behandling. Hon berättar att det under de närmsta månaderna kommer att ske motsvarande uppstartsmöten runt om i regionen och att medlemmarna i teamet, med hjälp av utvecklingschefer och verksamhetsutvecklare, ansvarar för arbetet i respektive förvaltning. Hon är ödmjuk inför de förändringar som behöver göras.

-        Det kommer att ta tid, kanske 1–2 år. Hade det varit lätt hade det redan varit gjort men vi hoppas kunna korta tiden till diagnos och öka andelen som får vetenskapligt beprövad läkemedelsbehandling, säger Charlotta Ljungman.

Mobilt team – samarbete mellan Mölndals sjukhus och Närhälsan

Även om utmaningarna runt patientgruppen i stort är desamma skiljer sig förutsättningarna åt på SU:s tre sjukhustomter – och därmed även vilka förbättringsarbeten som kommer att göras. Lena Danemo, utvecklingschef för område 3, berättar om att det planeras för ett pilotprojekt på Mölndals sjukhus i januari. Det bygger på samarbete mellan sjukhuset och fem vårdcentraler inom Närhälsan och innefattar ett mobilt team som ska göra hembesök hos patienterna. En målsättning är också att patienten ska uppleva ”en väg in”.

-        De här patienterna är mångbesökare på akuten, de känner sig inte trygga och har ingen kontaktväg in. Jag hoppas att vi kan minska vårdtiden, skapa tryggare patienter och ett mer effektivt vårdflöde för patientgruppen, säger Lena Danemo som är utvecklingschef för område 3 på SU.

Regionalt processteam hjärtsvikt ingår i regionalt programområde hjärt- och kärlsjukdomar och är en del av systemet för kunskapsstyrning. Charlotta Ljungman är ordförande för teamet och Erika Levinsson är koordinator. Martin Risenfors är ordförande för det regionala programområdet och Sverker Andersson är koordinator. Tillsammans med Lena Danemo, utvecklingschef område 3 på SU, ansvarade de för dagen.

Text och foto: Cecilia Berg Backström