Uppstart regionalt processteam endometrios

Publicerad:
Från vänster: Sylvia Määttä, Ingvor Svedjenäs, Mikaela Persson, Niran Jalal Ibrahim, Maria Redvall, Helena Hognert, Emelie Hultberg, Maria Lorentz, Jenny Berglie, Lena Nilsson, Serney Bööj

En läkare kan tänka att hen är expert på min kropp men det är bara jag själv som vet hur ont det gör, säger Mikaela Persson, deltagare i det regionala processteamet med egen erfarenhet av endometrios.

Endometrios är en sjukdom som innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern, oftast i bukhålan. Detta orsakar smärtsamma inflammationer som förvärras vid menstruation. Endometrios är en vanlig sjukdom som drabbar cirka var tionde kvinna i fertil ålder, cirka 200 000 personer i Sverige, trots detta är tiden till diagnos i genomsnitt åtta år.

Inom systemet för kunskapsstyrning är det regionala processteamet för endometrios fjärde teamet att starta. Ett uppstartsmöte hölls på Campus Nya Varvet 2-3 april och dagen leddes av Helena Hognert från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ordförande i teamet samt Serney Bööj från Södra Älvsborgs sjukhus samt Sylvia Määttä från Koncernkontoret, ordförande respektive koordinator i programområde kvinnosjukdomar och förlossning.

Under tvådagarsmötet gjorde teamet gemensamt en kartläggning av patientens väg genom vården. Serney Bööj förklarade god vård-begreppen ur ett patientperspektiv och Åsa Österlund, kombinerad fystioterapeut och KBT-terapeut från Capio Lundby Närsjukhus, berättade om sitt patientarbete och den endometriosskola hon håller. Hon poängterade vikten av ett lyhört bemötande och tid till samtal för att hjälpa patienten att nå acceptans för sin situation. Åsas dragning ledde till stor igenkänning hos teamet och genererade många funderingar runt metoder och best-practice.

En av Mikaela Perssons önskningar för endometriosvården i Västra Götalandsregionen är att det fanns fler tvärprofessionella team med exempelvis gynekologer, kuratorer, sexologer och fysioterapeuter. Eftersom patienter, särskilt vid svår endometrios, har så många olika problem skulle det underlätta för dem att inte själv behöva leta upp rätt vårdfunktion. En annan önskan har med bemötande och förhållningssätt att göra:

-          Vården måste sluta säga att det blir bättre när man får barn. Det är otroligt stressande att höra och det är inte alla som vill få barn.

Text och foto: Cecilia Backström

Läs mer på Mikaelas blogg: https://nouw.com/loveendo