Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Uppstart regionalt processteam hjärtsvikt

Bakre raden: Henrik von Sydow, Charlotta Ljungman, Maria Borland, Marcus Lycksell, Kristina Bengtsson Boström, Nedim Selimovic, Sverker Andersson Främre raden: Erika Levinsson, Eva Backås, Katarina Eckert, Svenja Glogner, Tanja Zotova, Jana Bjarby Längst fram: Martin Risenfors Saknas gör: Michael Fu

”Äntligen verkstad”, ”förmedla patientperspektivet”, ”inte förstöra det vi redan byggt upp” och ”förbättra vårdövergångarna”, var några av de förväntningar som lyftes av deltagarna när det regionala processteamet för hjärtsvikt hade uppstartsmöte 16-17 januari på Campus Nya Varvet.

Efter att teamets ordförande Charlotta Ljungman och programområdets koordinator Sverker Andersson hälsat välkomna inledde Karin Möller, regionchefläkare och biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, med att ge en bakgrundsbild av omställningen i hälso- och sjukvård, där det nya systemet för kunskapsstyrning utgör en viktig del. Martin Risenfors och Sverker Andersson, ordförande respektive koordinator i programområde hjärt- och kärlsjukdomar, berättade om sitt arbete och förtydligade processteamets uppdrag. Därefter fick deltagarna bland annat arbeta med att kartlägga patientprocessen.

Vanlig sjukdom

Hjärtsvikt är en vanlig, och farlig, sjukdom. Förekomsten av hjärtsvikt är 2-3% hos befolkningen och den vanligaste orsaken till sjukhusinläggning hos äldre. Det är en sjukdom med hög mortalitet och trenden för insjuknande ligger på en jämn nivå, utan att visa några tecken på att sjunka. Det är därför ett angeläget område att arbeta med och innebär en möjlighet att göra skillnad för en stor patientgrupp.

- Vi hoppas kunna utjämna olikheter och förbättra kontinuiteten och kvaliteten inom hjärtsviktssjukvården. Hjärtsviktspatienterna ska kunna känna sig trygga i omhändertagandet!, säger Charlotta Ljungman, processteamets ordförande.

Processteam hjärtsvikt, som ingår i programområde hjärt- och kärlsjukdomar, är först ut av de ordinarie processteamen (utöver KOL-piloten) i den nya kunskapsorganisationen. Under första halvåret 2019 planeras uppstart av ytterligare ett tiotal processteam.

Text och foto: Cecilia Backström

Senast uppdaterad: 2019-01-17 14:39