Uppstart regionalt processteam psoriasis

Uppdaterad:
Publicerad:
""""
Bakre raden från vänster: Fredrik Sandberg, Eva Angesjö, Anna Hestner, Catarina Karlberg, Eva Aspelin, Linda Johansson. Mellersta raden från vänster: Lena Mattsson, Ingela Söderberg, Kjell Gustafsson, Anna Deminger. Främre raden från vänster: Tim Ouchterlony, Rikard Sundberg, Amra Osmancevic, Karin Olsson, Johan Karlsson. Saknas gör: Simone Kehler-Rosenlind

Den 7 februari hade det regionala processteamet för psoriasis sitt första möte. Ordförande Amra Osmancevic var på gott humör över att äntligen få påbörja arbetet med att förbättra vården för psoriasispatienterna. "Jag är jätteglad! Jag har fantastiska medarbetare i teamet: både patienter och intresserade kollegor från hela regionen. Bättre kan det inte vara!"

Psoriasis är en kronisk inflammatorisk sjukdom som oftast ger utslag på huden. Sjukdomen kan också ge ledbesvär och kallas då psoriasisartrit. Förekomsten av psoriasis hos befolkningen är 2-3% vilket i Västra Götalandsregionen innebär knappt 30 000 personer. Det finns olika sätt att behandla sjukdomen som läkemedel, mjukgörande krämer, ljusbehandling och klimatvård. Vilken behandling som ges beror på hur allvarlig form av psoriasis patienten har.

- Psoriasis är en kronisk sjukdom med olika ansikten och som ofta innebär stor samsjuklighet. Det är vanligt med ledvärk, trötthet och smärtor. Det är också vanligt med depression och ångest och en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Sammantaget är det en sjukdom som kan vara komplex att behandla och följa upp utifrån ett helhetsperspektiv, säger Amra Osmancevic.

Finns det några särskilda utmaningar i VGR?

- Regionen avspeglar de utmaningar som är identifierade nationellt. Fler patienter behöver behandlas. Vi behöver bli bättre på att identifiera livsstilsfaktorer som är kopplade till sjukdomen som övervikt, rökning och stress och stötta i livsstilsförändringar. Vi vill utbilda patienterna ur ett förebyggande perspektiv men också för att de bättre ska kunna hantera sin sjukdom och eventuell samsjuklighet.

Ett år från nu - vad önskar du att teamet har åstadkommit?

- Det mest prioriterade är att alla som har måttligt svår till svår psoriasis har välfungerande behandling. Vi vill också få en bättre överblick på alla som får behandling genom bättre system för registrering, så vi har en insyn i hur våra patienter mår. Slutligen vill vi screena för riskfaktorer och stötta patienterna i åtgärder de kan göra själva.

Regionalt processteam psoriasis ingår i regionalt programområde hud- och könssjukdomar och är en del av systemet för kunskapsstyrning. Amra Osmancevic är ordförande för teamet och Karin Olsson är koordinator. Olle Larkö är ordförande för det regionala programområdet och Fredrik Sandberg är koordinator. Tillsammans ansvarade de för dagen.

Text och foto: Cecilia Berg Backström