Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Levande bibliotek

Patienter som medskapare är en viktig resurs för utveckling och förbättring av hälso- och sjukvården. Levande bibliotek hjälper verksamheter att få kontakt med patienter eller närstående, som kan vara med i utvecklingsarbeten av olika slag.

Levande bibliotek är något som finns på flera ställen runt om i landet och kan beskrivas som en ”pool” av personer med egen erfarenhet, som patient eller närstående. Deltagarna får beskriva vad de har för erfarenheter och på vilket sätt de kan tänka sig att bidra. Verksamheter som sedan önskar ha patientmedverkan i något utvecklingsarbete kan vända sig till det Levande biblioteket för att ”låna” en ”levande bok”. Då sker en form av matchning och en förfrågan går ut till deltagare i levande bibliotek.

Exempel på vad levande bok kan bidra med:

 • Dela sin specifika berättelse/upplevelse
 • Bidra med ett generellt patientperspektiv
 • Ingå i ett förbättringsteam tillsammans med medarbetare
 • Delta i workshops, seminarier, utbildningar eller konferenser
 • Vara med i ledningsgrupper

De som är med i Levande bibliotek avgör omfattningen på sitt engagemang själva. De förbinder sig inte till någonting mer än att ge oss i hälso- och sjukvården möjlighet att ställa frågan, när det kommer ett uppdrag vi tror kan passa dem.

Gör så här för att låna!

Före, under och efter uppdraget:

 • Tänk igenom vad syftet är med att låna en levande bok, vad vill ni uppnå? Hur skall uppdraget se ut? Vad behöver levande bok känna till? Krävs förberedelser – för verksamheten och för levande bok? Hur följer ni upp och återkopplar till levande bok?
 • Ni tar själva kontakt med levande bok och stämmer av inför uppdraget.
 • Ni ansvarar för att levande bok får möjlighet att förbereda sig, möter upp och är med under uppdraget, och stämmer av efteråt.
 • Ni står för ersättning, enligt fastställda regionala nivåer. 890 kr/halvdag, 1780 kr/heldag samt reseersättning.
  Ersättningar (länk)
  Blankett för utbetalning (länk)
  Tänk på att förberedelsetiden också behöver ersättas.
 • Vi från levande bibliotek kommer att höra av oss och utvärdera uppdraget, både med er och med levande bok.

Vill du sprida information om Levande bibliotek?

I Levande bibliotek är alla erfarenheter välkomna – stora som små, enkla och mer komplicerade. Träffar du någon som du tror skulle passa som Levande bok – tipsa dom gärna om Levande bibliotek!

Här finns en broschyr och en poster som ger kortfattade information om vad Levande bibliotek är.

Broschyr (länk)

Poster (länk)

Här finns ett bildspel som presenterar Levande bibliotek

Bildspel (länk)

Vill du engagera dig som Levande bok?

På 1177.se/patientsommedskapare finns information för dig som har egna erfarenheter som patient eller närstående och som vill vara med och utveckla hälso- och sjukvården. Där finns möjlighet att skicka in en intresseanmälan. Det går också bra att maila direkt på levande.bibliotek@vgregion.se

Frågor eller funderingar?

Det går bra att höra av sig till Levande bibliotek med olika frågor kring hur man kan arbeta med patientmedverkan – inte bara för att låna en Levande bok! Maila oss på levande.bibliotek@vgregion.se

Sylvia Määttä

Strateg
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Katrin Modig Pallin

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2020-03-02 09:58