Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nyhetsbrev 5 Journal via nätet/NPÖ del 2

Här kommer årets första nyhetsbrev som innehåller information om ombudsfunktion, försegling av direktåtkomst och vuxenpsykiatrin. Förutom det har vi även ny presstalesperson. Det är Anette Falkenrot, avdelningschef, Vårdens digitalisering Koncernkontoret.

Inera stänger Ombudsfunktionen
Funktionen Dela journal i e-tjänsten Journalen, kommer att tas bort den 7 juni 2018. Skälet är att Högsta förvaltningsdomstolen anser att funktionen inte har stöd i lag. 
Du kan läsa mer här.

Vad Ineras VD Johan Assarsson tycker och hur de arbetar för att få tillbaka funktionen till deras tjänst kan du läsa mer om här.

Försegling av patient för egen åtkomst på en eller flera enheter
Patienten har tidigare kunnat försegla sin egen åtkomst till Journal via nätet som omfattar hela e-tjänsten Journalen. En ny funktion har tagits fram så att patienten också kan försegla enskild enhet eller enskilda enheter.

Rutindokumentet och tillämpningen kommer att finnas publicerade på webbplatsen under ”Rutiner och styrande dokument” från och med den 1 juni 2018.

Försegling av direktåtkomst på begäran av hälso- och sjukvårdspersonal
Tidigare har endast patienten haft möjligheten att försegla sin egen åtkomst till e-tjänsten Journalen. Från och med den 1 juni kan hälso- och sjukvårdspersonal försegla patientens direktåtkomst under viss tid där man anser det nödvändigt.

Rutinbeskrivning och blanketter för hur du går tillväga kommer att finnas publicerade på webbplatsen under "Rutiner och styrande dokument" från och med den 1 juni 2018.

Provsvar och Uppmärksamhetsinformation
Provsvar och Uppmärksamhetsinformation från AsynjaVisph ansluts den 14 juni 2018. Provsvar visas 14 dagar efter analysdatum och hämtas från 1 november 2016.

Vuxenpsykiatrin ansluter sig till Journal via nätet den 3 september
Vuxenpsykiatrin i VGR ansluter till Journal via nätet den 3 september 2018. Rättspsykiatrin i NU-sjukvården ansluts samtidigt för en prövoperiod på sex månader. Övrig Rättspsykiatri undantas under prövoperioden.

I Region Skåne används journal via nätet inom psykiatrin sedan ett drygt år tillbaka.
-Systemet har fungerat bra för både patienter och vårdpersonal, säger Martin Hultén, chefläkare Psykiatri Skåne.


Nu finns kortfattad information om Journal via nätet för patienter även på engelska publicerad på 1177.se. Finns också att beställa från adress- och distributionscenter.

Följ projektets arbete med planerad anslutning av nya informationsmängder här.

Senast uppdaterad: 2018-05-24 08:24