Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

BUP använder bildstöd framtagna i samarbete med KomHIT Flykting

Under året har Barn- och ungdomspsykiatrin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit fram bildstöd tillsammans med KomHIT Flykting. Bildstöden översätts till tio språk och används i mötet med patienter som inte pratar svenska.

Isabel Wienberg är psykolog på BUP Hisingen:

- Bildstöden har varit väldigt uppskattade av kollegorna och används flitigt, även på svenska. Några språk är ju inte klara än och de är också efterfrågade, säger hon och påpekar samtidigt vikten av att bildstöden inte tar bort behovet av tolk.

På BUP Hisingen har materialen sorterats efter språk i pärmar med både inplastade versioner och papperskopior.

- Det är viktigt att materialet är lättillgängligt. Vi har en hel del akutbesök och då behöver det kunna gå snabbt. Alla ska veta var materialet finns. Vi har också motsvarande mappar digitalt som är organiserade på samma sätt som pärmarna, fortsätter Isabel Wienberg och berättar också att även många patienter uppskattar bilderna.

- Jag träffar många barn med neuropsykiatriska svårigheter och för dem upplevs det ofta kravfyllt att behöva sitta och bara prata med någon, men bilderna gör det lättare, och roligare, för dem.

BUP har sex stycken översatta bildstödsmaterial och dessa är klara på sju av tio språk. Fler publiceras efterhand som de blir kontrollerade.

Se bildstöden för BUP