Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Europeiska logopedidagen 6 mars

I nästa vecka infaller den europeiska logopedidagen. Temat för i år är AKK - Alternativ och Kompletterande Kommunikation.

Du kanske vanligtvis kommunicerar genom att prata och skicka sms, men när de vanligaste sätten inte räcker till behövs AKK (Alternativ och Kompletterande Kommunikation).

Logopeder arbetar aktivt för att möjliggöra kommunikation för alla människor. En del behöver hjälp av tecken, bilder, tekniska hjälpmedel eller programvaror för att kunna förstå andra och dela med sig av sina tankar.

I VGR-projektet KomHIT Flyktings projektgrupp arbetar fyra logopeder tillsammans med språkvetare, datalingvister och sjuksköterska. Här får de chans att använda sina kunskaper om AKK på ett nytt sätt. Genom att tillverka bildstödsmaterial som översätts till tio vanliga asylspråk kan vårdpersonal lättare kommunicera med patienter som pratar andra språk än svenska.

Dart kommunikations- och dataresurscenter som tillhör Sahlgrenska universitetssjukhuset driver KomHIT Flykting.

- På Dart har vi arbetat med AKK i 25 år. I det här projektet kan vi överföra den kunskapen till ett delvis nytt område, säger Ulrika Ferm, som är chef på Dart och projektledare i KomHIT Flykting.

Läs mer på KomHIT Flyktings hemsida