Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

KomHIT Flykting utvärderas

Nu erbjuder VGR-projektet KomHIT Flykting en kostnadsfri och verksamhetsanpassad information eller utbildning för barnmorskor i hela vårdkedjan, före, under och efter förlossning.

 Utbildningen stöttar barnmorskor att komma igång med användningen av alla de efterfrågade bildstöd som KomHIT Flykting tagit fram tillsammans med bland andra Förlossningen på Östra sjukhuset i Göteborg, Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Göteborg, gynekologimottagningar och gynekologiavdelning vid Skaraborgs sjukhus och Region Östergötlands vårdprocessprogram kring könsstympning.

Bildstöden som rör förlossning och SRHR-frågor möjliggör en mer jämlik vård och underlättar för barnmorskor att ge kunskap till kvinnor om deras rättigheter och förutsättningar för god hälsa.

Så här säger en barnmorska:

”När det handlar om känsliga saker att fråga om. Att det finns utformat på papper gör att det inte blir lika laddat, det blir tydligt att detta inte är något jag ”bara säger till er”. Materialen kan användas för att patienterna ska få hjälp att förstå begreppen. Jag använder dem ofta när jag har grupper här där vi pratar om sexuell hälsa, om slidkransen, graviditet och så vidare. Materialen upplevs väldigt inkluderande därför underlättar det att nå fram i sådana grupper. Illustrationerna är väldigt bra. De kan väcka provokation också men blir underlag till viktiga samtal.”