Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

KomHIT-utbildning 24 april - kompetenshöjning för vårdpersonal kring kommunikativa rättigheter och bildstöd

Västra Götalandsregionens handlingsplan ”För varje människa”, är Sveriges enda regionala plan för mänskliga rättigheter. I planen finns konkreta mål och åtgärder för till exempel fysisk tillgänglighet, barnets rättigheter, delaktighet och icke-diskriminering.

Ett av målen handlar om att stärka rätten till förståelse, inflytande och egenmakt för patienter och närstående. Handlingsplanen lyfter KomHIT-modellen som innebär att genom bildstöd förbereda patienter inför besök och underlätta delaktighet och kommunikation under besöken.

För att bli diplomerad kommunikationsvägledare finns praktiska kurser för vårdpersonal där de handfast får lära sig om hur de kan stärka sina patienter genom användning av bildstöd i kallelser och under besöken. Kurserna hålls av Dart, kommunikations- och dataresurscenter i Göteborg och nästa kurs ges den 24 april. Liknande kurser ges för verksamheter som deltar i projektet KomHIT Flykting men här kan alltså även andra verksamheter höja sin kompetens inom detta avgörande område. Välkommen med din anmälan!

Läs mer och anmäl dig eller din personal

Handlingsplanen för mänskliga rättigheter kan du läsa

Se film om att använda bilder i sjukvården, inspirerat av KomHIT-modellen