Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt bildstödsmaterial för barn- och ungdomssjukvård

Publicerad:

Nu finns flera nya material ute på KomHIT Flyktings hemsida, bland annat bland annat bildstöd om att lämna urinprov hemma, provtagning med bedövningsplåster och bildstöd som visar hur det går till när en nål ska sättas eller tas bort ur en venport*.

På Barn– och ungdomsmedicinsk mottagning på Skaraborgs sjukhus i Skövde träffar personalen många barn som har venportar. Proceduren kring att sätta eller ta bort nålen ur venporten gör inte i sig särskilt ont, men själva tanken på att nålen ska gå igenom huden på bröstkorgen kan skapa rädsla hos många vilket påverkar upplevelsen av behandlingen. Med hjälp av översatta bildstöd blir det lättare att nå fram med information och få till lugnande samtal.

*En subkutan venport är en dosa med en slang som opereras in i ett blodkärl på halsen och under huden vid bröstkorgen. En patient kan få en venport när hen behöver få upprepade behandlingar direkt in i blodet. Genom dosan kan patienten få läkemedel, dropp och lämna blodprover utan att behöva bli stucken i armen eller på händerna.

Ladda ner bildstöd

Exempel, urdrag ur bildstöd ” Barn och ungdomsmedicin – sätta nål i venport – albanska”

Publicerad: