Dagsjukvården i Mariestad ser inga gränser

Dagsjukvårdsteamet i Mariestad består av Ulla Nordh, enhetschef, Pernilla Andersson, sjuksköterska, Linda Blomkvist, sjuksköterska, Ewy Törnhage, sjuksköterska, Anna-Lena Murenius, undersköterska och Monica Carlström, undersköterska.

Dagsjukvårdsavdelningen i Mariestad är ett sammansvetsat gäng med ett personcentrerat arbetssätt. Istället för att se problem mellan kommun- och landstingsgränser inom hälso- och sjukvården hittar de lösningarna via samverkan och med patienternas bästa i åtanke.

Ett gott exempel på personcentrerat arbetssätt var när Monica Carlström, undersköterska tog saken i egna händer när en av hennes patienter drabbades av problem;

– När jag fick höra att patienten inte kunde ta sig till vårdcentralen och att de inte kunde ta sig till patienten visste jag att jag var tvungen att göra något, säger Monica Carlström. – Då tänkte jag, då åker väl jag ut för det blir bäst för patienten i den här situationen.

"Vi måste tänka mobilt"

Patienterna kan inte alltid ta sig till rätt vård och då är det extra viktigt att vårdpersonalen kan ta sig dit. För enheten i Mariestad spelar det mindre roll vems patient är, utan vikten ligger i att rätt vård utförs.

– Vi måste tänka mobilt. Det finns patienter i Skaraborg som bor väldigt långt bort från närmaste sjukhus, här ger dagsjukvården ett mervärde och närprincipen. Det underlättar även för andra sjukhus i regionen så att de kan fokusera ytterligare på specialiserade ingrepp, säger Ulla Nordh, enhetschef på Mariestads dagsjukvårdsavdelning.

"Ser ett stort behov av möjlighet till jämlik vård"

Dagsjukvården i Mariestad startade den 1 mars 2017 är till för de som bor långt bort ifrån närmaste sjukhus, men behöver någon form av dagbehandling som inte går att utföra i hemmet.

– Patientgruppen som inte är inskrivna i hemsjukvården är en stor grupp som ännu inte kommit in i ruljangsen. Där ser jag ett stort behov av möjlighet till jämlik vård. Den här gruppen är inte omhändertagen, utan de måste sköta sig själva och självständigt ta sig till vårdcentraler och komma i kontakt med dem och det gäller mestadels multisjuka äldre, säger Ulla Nordh.

Senast uppdaterad: 2018-01-18 12:41