Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Listning

Vad säger lagen?

Enligt patientlagen ska en patient få möjlighet att ”lista” sig inom primärvården i andra landsting. Alla invånare som är folkbokförda i Sverige kan lista sig på en vårdcentral i Västra Götaland.

Rutiner och processer som påverkas i Västra Götalandsregionen

För verksamheter inom VG Primärvård innebär den nya lagen bland annat att:

  • Vårdgivare inte kan neka invånare akut eller planerad vård oavsett om de är listade på en annan vårdcentral eller folkbokförda i andra landsting. Detta gäller även BVC.
  • Vårdgivarna ska prioritera patienter enbart utifrån medicinska behov. Det innebär att vårdgivarna inte kan prioritera sina egna listade framför patienter som är listade på annan vårdcentral eller som är folkbokförda i andra landsting.

Den nya patientlagen påverkar inte förutsättningarna i Krav- och kvalitetsboken gällande ersättningar till vårdgivarna. Om vårdcentralen tar emot ett besök av en olistad invånare utgår ersättning med 500 kronor för läkarbesök och 300 kronor för övriga besök.

Samma patientavgifter gäller oavsett var patienten är folkbokförd. Om patienten är listad på vårdcentralen är patientavgiften för ett läkarbesök 100 kronor och ett besök hos annan personal 50 kronor. Om patienten inte är listad på vårdcentralen är patientavgiften för ett läkarbesök 300 kronor och för annan personal 100 kronor.

Eva Källén

Handläggare, hälso- och sjukvård, tandvård och rehabilitering, psykiatri
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2017-03-14 12:43