Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Remiss - Externa rehabiliteringsprogram

Externa rehabiliteringsprogram i Sverige är avsedda för vuxna från 18 år som är medicinskt utredda och stabila i sin sjukdom. Barn 6 år och äldre med reumatisk sjukdom kan också remitteras.

En rehabiliteringsperiod inom regionenens ordinarie rehabiliteringsutbud är alltid förstahandsvalet. Om patienten är i behov av en mer koncentrerad form av rehabilitering kan denne remitteras till ett externt rehabiliteringsprogram i Sverige. 

Målgrupper

De externa rehabiliteringsprogrammen är främst avsedda för personer med långvarig nedsättning av funktionstillståndet eller som löper risk för funktionsnedsättning på grund av:

    • neurologisk sjukdom eller skada
    • inflammatorisk reumatisk sjukdom, barn och vuxna
    • multipla traumatiska skador
    • lymfödem som symtom

Stor vikt läggs vid patientens egna insatser för sin rehabilitering på hemmaplan innan man ansöker om extern rehabilitering. Rehabilitering på hemmaplan är alltid första insatsen men det handlar också om att kunna behålla de positiva effekterna av rehabiliteringen efter hemkomsten.

Uttagningar görs av specialistläkare tillsammans med sekretariatets handläggare baserat på den medicinska bedömningen och prioritering av de remisser/ patientansökningar som har inkommit. Specialistläkaren fattar det medicinska beslutet och detta kan inte överklagas.

Annika Nilsson Åkerström

Samordnare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Skicka remissen till Remitteringssekretariat

Skicka gärna remissen tillsammans med patientansökan. Det ska sedan skickas till Remitteringssekretariatet som patienten tillhör:

Göteborg och Södra Älvsborg

Remissportalen Remitteringssekretariatet
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg
               

Skaraborg

Sekretariatet för rehabiliteringsvistelser
Skaraborgs sjukhus
541 85 Skövde

Norra Bohuslän och Norra Älvsborg

Remitteringssekretariatet
Uddevalla sjukhus
CÖ plan 3
451 80 Uddevalla

Senast uppdaterad: 2023-06-19 10:35