Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Remiss till Rehabmedicin

Remiss skrivs av: läkare, arbetsterapeut, sjuksköterska

Patienter med ryggmärgsskador av olika genes såsom infektioner, tumörer, vaskulära skador, MS mm som drabbas av svårläkta trycksår. De hanteras i första hand på plats och remitteras vidare vid behov enligt RMR. Telefonkontakt innan remiss.

Om patienten har rullstol och nedsatt känsel på ”sittytan” bör kontakt tas för remiss till arbetsterapeut på Rehabiliteringsmedicin för inställning/avlastning (tryckmätning bör göras).

Samråd med plastikkirurg kan vara lämpligt.

Vilka ska remitteras?

Remissinnehåll

Vart skicka remissen?

Användbara länkar

Vilka ska remitteras?

 • Behandling påbörjas direkt när det upptäcks på samma sätt som vid andra trycksår inklusive omedelbar avlastning (= om sittsår ska man ligga i stället för att sitta). Arbetsterapeut ska se över stol och madrass.
 • Vården av dessa trycksår kräver särskild koordinering och ett multidisciplinärt omhändertagande. Sådant arbetssätt är inte implementerat överallt i VGR. Telefonkontakt tas vid behov med Rehab och eller Plastikkirurgi.
 • Vid multidisciplinär sittsårsrond bestämmer man fortsatta åtgärder (konsultativ insats)
 • Primärvård bör på sikt beredas möjlighet att delta i sittsårsrond alt. telemedicin.
 • Såromläggning görs ofta i primärvården, hemsjukvård eller av assistenter även om sjukhuskliniker är involverade i bedömningen. Läkningen bör följas upp på Rehabiliteringsmedicin (konsultativ roll till primärvården) efter överenskommelse.

Remissinnehåll

Remissinnehåll Bensår (länk till Sårwebben)

Vart skicka remissen?

 • Adress:
  Remissportalen
  Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  413 45 Göteborg
 • Telefon vid frågor:
  031-342 10 00 (SU växel)

Användbara länkar

 

Senast uppdaterad: 2018-10-03 12:47