Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hur beräknas resekostnadsersättningen?

Vid resa med kollektivtrafik såsom spårvagn, buss eller båt ska resekostnadsersättning betalas ut enligt gällande biljettpris. Resa med tåg och flyg ska i första hand ske med billigaste alternativ.

Resekostnadsersättning för en periodbiljett kan betalas ut om kortet inhandlats enbart i syfte att resa till och från hälso- och sjukvården. Avdrag för egenavgift ska endast göras för första och sista resan. Den totala resekostnadsersättningen för en periodbiljett får inte överstiga vad patienten sammanlagt hade fått i resekostnadsersättning per resa för biljetter eller kontoladdning.

Resekostnadsersättning för sjukresa med reguljärflyg kan ersättas när avståndet överstiger 50 mil mellan bostaden och vårdgivaren.

Exempel kollektivtrafik:

Patientens bussbiljett kostar 115 kronor enkel väg. Patientens totala biljettkostnad är 230 kronor.

Egenavgiften för sjukresa med kollektivtrafik är 20 kronor enkel väg. Patienten betalar sammanlagt 40 kronor i egenavgifter för att besöka hälso- och sjukvården.

Resekostnadsersättning på 190 kronor ska betalas ut till patienten.

Exempel egen bil:

Patientens färdväg från folkbokföringsadressen till vårdgivaren är 8 mil (milersättning 18,50 kr/mil = 148 kronor) Egenavgiften enkel väg är 100 kronor. Efter avdragen egenavgift blir resekostnadsersättningen 48 kronor enkel väg.

Resekostnadsersättning tur och retur ska betalas ut på 96 kronor.

I och med att egenavgiften är 100 kronor måste resan överstiga 5,4 mil enkel väg för att resekostnadsersättning ska kunna betalas ut. Parkeringsavgift och trängselskatt ersätts inte.

Senast uppdaterad: 2019-05-09 13:23