Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hur beräknas resekostnadsersättningen?

Vid resa med kollektivtrafik såsom spårvagn, buss eller båt ska resekostnadsersättning betalas ut enligt gällande biljettpris. Resa med tåg och flyg ska i första hand ske med billigaste alternativ.

Resekostnadsersättning för en periodbiljett kan betalas ut om kortet inhandlats enbart i syfte att resa till och från hälso- och sjukvården. Avdrag för egenavgift ska endast göras för första och sista resan. Den totala resekostnadsersättningen för en periodbiljett får inte överstiga vad patienten sammanlagt hade fått i resekostnadsersättning per resa för biljetter eller kontoladdning.

Resekostnadsersättning för sjukresa med reguljärflyg kan ersättas när avståndet överstiger 50 mil mellan bostaden och vårdgivaren.

Exempel kollektivtrafik:

Patientens bussbiljett kostar 115 kronor enkel väg. Patientens totala biljettkostnad är 230 kronor.

Egenavgiften för sjukresa med kollektivtrafik är 36 kronor enkel väg. Patienten betalar sammanlagt 72 kronor i egenavgifter för att besöka hälso- och sjukvården.

Resekostnadsersättning på 158 kronor ska betalas ut till patienten.

Exempel egen bil:

Patientens färdväg från folkbokföringsadressen till vårdgivaren är 10 mil (milersättning 18,50 kr/mil = 185 kronor) Egenavgiften enkel väg är 125 kronor. Efter avdragen egenavgift blir resekostnadsersättningen 60 kronor enkel väg.

Resekostnadsersättning tur och retur ska betalas ut på 120 kronor.

I och med att egenavgiften är 125 kronor måste resan överstiga 6,75 mil enkel väg för att resekostnadsersättning ska kunna betalas ut. Parkeringsavgift och trängselskatt ersätts inte.

Senast uppdaterad: 2023-01-07 23:04