Hur beräknas resekostnadsersättningen?

Vid resa med kollektivtrafik såsom spårvagn, buss eller båt ska resekostnadsersättning betalas ut enligt gällande biljettpris. Resa med tåg och flyg ska i första hand ske med billigaste alternativ.

Resekostnadsersättning för en periodbiljett kan betalas ut om kortet inhandlats enbart i syfte att resa till och från hälso- och sjukvården. Avdrag för egenavgift ska endast göras för första och sista resan. Den totala resekostnadsersättningen för en periodbiljett får inte överstiga vad patienten sammanlagt hade fått i resekostnadsersättning per resa för biljetter eller kontoladdning.

Resekostnadsersättning för sjukresa med reguljärflyg kan ersättas när avståndet överstiger 50 mil mellan bostaden och vårdgivaren.

Exempel kollektivtrafik:

Patientens bussbiljett kostar 115 kronor enkel väg. Patientens totala biljettkostnad är 230 kronor.

Egenavgiften för sjukresa med kollektivtrafik är 36 kronor enkel väg. Patienten betalar sammanlagt 72 kronor i egenavgifter för att besöka hälso- och sjukvården.

Resekostnadsersättning på 158 kronor ska betalas ut till patienten. 

Exempel egen bil:

Patientens färdväg från folkbokföringsadressen till vårdgivaren är 10 mil (milersättning 25 kr/mil = 250 kronor) Egenavgiften enkel väg är 125 kronor. Efter avdragen egenavgift blir resekostnadsersättningen 125 kronor enkel väg.

Resekostnadsersättning tur och retur ska betalas ut på 250 kronor.

I och med att egenavgiften är 125 kronor måste resan överstiga 5 mil enkel väg för att resekostnadsersättning ska kunna betalas ut. Parkeringsavgift och trängselskatt ersätts inte.