Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Familjecentralens matkasse och webbplatsen Matkassen för hela familjen

Familjecentralens matkasse och tillhörande webbplats www.vgregion.se/matkasse är ett koncept för att främja hälsosamma matvanor hos familjer. Recepten är lämpade för alla åldrar, unga som äldre samt för gravida.

Bakgrund

Konceptet Familjecentralens matkasse togs fram 2016 efter att barnfamiljer på Sjöbo Familjecentral i Borås uttryckt önskemål om råd och recept för hälsosam vardagsmat som passar hela familjen och som är vetenskapligt baserade. Konceptet utarbetades i ett samarbete mellan Sjöbo Familjecentral och dietisterna Julia Backlund, Central Barnhälsovård och Tina Dahlberg, Mödrahälsovården i Borås. Konceptet har därefter fortsatt utvecklas av dietisterna och har blivit väldigt uppskattat av både familjer och personal inom hälso- och sjukvården. Konceptet har spridit sig till många Familjecentraler och BVC-mottagningar i Västra Götalandsregionen.

Konceptet Familjecentralens matkasse består av:

  • Färdiga veckomenyer med tillhörande inköpslistor (finns både i broschyrform och i digitalform på webben)
  • Receptteman t ex Utflyktsmat, Mellanmål, Vegetarisk mat, Frukost, Kalasmat, Busenkla rätter, Frukt- och grönsakstips (finns både i broschyrform och i digitalform på webben)
  • Vetenskapligt baserade kostråd utifrån hälso- och miljöperspektiv.
  • Webbplatsen vgregion.se/matkasse där alla recept finns tillgängliga
  • Matkasse-event på Familjecentraler– vilket innebär att det anordnas tema-träffar på Familjecentralerna där dietister håller olika tema-föreläsningar kring mat, med syftet att stimulera och underlätta hälsosamma matvanor. Vid dessa tillfällen får familjer även möjlighet att ställa frågor kring mat, hälsa och tillväxt. Vid eventen bjuds det på provsmakning ur recepten och en matkasse i tyg (fairtrade) innehållande recept och inköpslistor delas ut kostnadsfritt.

Hälso- och hållbarhetsperspektiv

Konceptet med matkassen har tagits fram utifrån ett hälso- och hållbarhetsperspektiv baserat på nordiska näringsrekommendationer som grundar sig på bästa tillgängliga kunskap och vetenskap. Det innebär att kostråden och recepten tar hänsyn till hälsan genom hela livet liksom hållbarhet och miljösynpunkt.

Manual för matkasse-event

För att underlätta uppstart och genomförande av matkassen-event på sin familjecentral finns en manual framtagen.

Manual för familjecentralens matkasse

Marknadsföring

Matkasse-event marknadsförs via sociala medier samt genom affischering på Familjecentral, BVC, MVC etc. Affischer finns framtagen för ändamålet, se nedan under rubriken "Beställa trycksaker". Respektive familjecentral ansvarar för sin marknadsföring.

För att marknadsföra webbplatsen www.narhalsan.se/matkasse finns affisch och visitkort att beställa. 

Beställa trycksaker

Kostnader och finansiering

  • Alla kostnader för trycksaker och kassar samt eventuella inköp för provsmakning finansieras av beställande enhet. Detta kan ske genom befintliga medel eller genom projektmedel.
  • För att kunna beställa material från Marknadsplatsen behöver enheten vara registrerad kund.
  • Varje enhet ansvarar för att inköp görs i enlighet med upphandlingsregler.

Kontakt

För frågor om konceptet, hör gärna av er till teamet bakom Familjecentralens matkasse.

Julia Backlund

Dietist
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Kristina Dahlberg

Dietist
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-11-13 14:39