Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vaccinering av personal på sjukhusen har påbörjats

Vaccinering av personal har nu börjat och de personalgrupper som framförallt prioriteras är exempelvis medarbetare inom intensivvård eller på pandemiavdelning. Respektive sjukhus avgör i vilken ordning personal erbjuds vaccin och vaccineringen sker av förvaltningarna själva.  

Västra Götalandsregionens medarbetare har ett viktigt uppdrag i pandemin för att ta hand om svårt covidsjuka patienter och övriga patienter som behöver vård. Därför erbjuds vaccin i ett tidigt skede för att ge det skydd mot sjukdom som kan minska den covidrelaterade sjukfrånvaron.  
 
Vaccinet som används i dag är Pfizer Biontechs och vaccineringen är frivillig.  
 
– Genom att vaccinera sig skyddar man sig själv, sina kollegor och sina patienter, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i VGR. 

– Men ingen får känna sig tvingad till vaccinering utan får ta ställning utifrån den kunskap som finns. 

– Personligen känner jag mig mycket trygg utifrån tillgängliga data som bland annat presenterats av Läkemedelsverket, säger Kristine Rygge som emellanåt även arbetar som överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Parallellt med vaccinering av personal får allt fler invånare erbjudande om vaccin

I februari väntas ett större antal doser med vaccin till Västra Götaland och fas två i vaccinationsplanen fortsätter. 
 
Vaccinationen av invånare med hemtjänst och deras hushållskontakter påbörjas vecka tre, och personer över 70 år planeras för att vaccineras från första halvan av februari. Personer i medicinsk riskgrupp och resterande medarbetare inom regional hälso- och sjukvård tillhör också denna andra fas. 
 
Svar på frågor om vaccination av medarbetare 
 
Svar på frågor om vaccin på krisinformation.se 
 

Senast uppdaterad: 2021-01-18 14:23