Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Personal inom regional vård och omsorg erbjuds vaccination mot covid-19 parallellt med den kommunala vård- och omsorgspersonalen

Prioriteringar av vilka som erbjuds vaccination först har gjorts med målet att skydda liv och hälsa och därmed även minska belastningen på hälso- och sjukvården. I Västra Götaland pågår vaccineringen på särskilda boenden för äldre för fullt enligt den prioriteringen.

Nästkommande grupper i fas ett är personer i riskgrupp med kommunal vård och omsorg i hemmet, deras vuxna hushållskontakter samt kommunal vård- och omsorgspersonal.

På grund av det pressade läget i delar av den regionala hälso- och sjukvården behövs det nu lokala anpassningar där vaccinationserbjudandet tidigareläggs till personalgrupper inom exempelvis IVA. Det är förvaltningsdirektörerna på sjukhusen som gör denna prioritering.

I praktiken innebär det att vaccin erbjuds både kommunal och regional vård- och omsorgspersonal parallellt.

Vem utför vaccinationerna?

  • Kommunens personal vaccineras med hjälp av upphandlad extern kapacitet
  • Sjukhusens personal vaccineras av förvaltningarna själva
  • Boende på SÄBO och personer med kommunal vård och omsorg i hemmet vaccineras i samverkan mellan kommun och primärvård.

När kan vaccination erbjudas till regional vård- och omsorgspersonal?

När vaccin är säkrat för SÄBO och de som har kommunal vård och omsorg i hemmet. Det innebär att det är tillgången på vaccin som avgör när vi kan starta. Mer information kommer.

Hur gör andra regioner?

Prioriteringen har gemensamt diskuteras av regionernas hälso- och sjukvårdsdirektörer, som är överens om att göra lika och följa den prioriteringen som finns i vaccinöverenskommelsen - men att låta fas ett och två överlappa varandra och om möjligt inleda fas två samordnat.

Senast uppdaterad: 2021-01-08 09:40