Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

SKR´s särskilda information – nya coronaviruset

Publicerad:

Information om ersättning och intyg till riskgrupperna för covid-19, tillfälliga undantag vid uppskjuten vård och rehabilitering vid Försäkringskassans prövning mot normalt förekommande arbete och tillfällig reglering inom tillfällig föräldrapenning.

Från och med den  24 augusti börjar Försäkringskassan ta emot ansökningar om ersättning för riskgrupper. Ansökan kan göras retroaktivt från och med 1 juli. Ansökan kan göras av personer som tillhör riskgrupper och de som har närståendepenning eller är assistent åt närstående till riskgrupp. 
Läs mer på Försäkringskassans hemsida 


Regeringen har beslutat om undantag för prövning mot normalt förekommande arbeten efter dag 180 och dag 365. För den enskilde gäller detta undantag tills dess att den planerade vården/rehabiliteringen har slutförts. Det bör framgå av läkarintyget om det finns välgrundad anledning att anta att den försäkrade kan återgå i sitt vanliga arbete när vård/rehabilitering är avslutad. Undantaget tillämpas fram till 31 december och retroaktivt från 2 april.
Läs mer.


Från och med den 1 juli kan föräldrar till barn som varit allvarligt sjuka och behöver skyddas från Covid-19 få en förebyggande tillfällig föräldrapenning. För att föräldern ska ha rätt till ersättning krävs det ett läkarutlåtande där det framgår att det på grund av den allvarliga sjukdomen eller en behandling som barnet någon gång från och med den 1 januari 2020 har genomgått för den allvarliga sjukdomen finns skäl att skydda barnet från smitta av det virus som orsakar covid-19.
Se Försäkringskassan

Publicerad: