Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Försäkringsmedicinska utredningar

Försäkringskassan behöver ibland fördjupade medicinska underlag med beskrivning av sjukdomens konsekvenser för individens funktionstillstånd och förmåga till aktivitet.
Aktivitetsförmågeutredningar (AFU) kan bara göras av läkare med särskild kompetens i försäkringsmedicin. I VGR utförs AFU i bedömningsteam vid Regionhälsan.

Lag (2018:744) om försäkringsmedicinska utredningar

Förordning (2018:1633) om försäkringsmedicinska utredningar

Försäkringskassan om försäkringsmedicinska utredningar (FMU)

ADL – Aktiviteter i det Dagliga Livet – är ett instrument som används för att bedöma en persons funktionsförmåga och behov av hjälp med olika aktiviteter. ADL-intyg kan vara ett komplement till läkarintyg och syftar till att ge Försäkringskassan och kommunen bättre beslutsunderlag vid ansökning om personlig assistans.

ADL-intyg innebär att en omfattande utredning görs med besök och funktionsbedömning av patienten på kliniken samt att arbetsterapeuten gör ett hembesök och utreder patientens funktion i hemmiljö.
Intyget utfärdas på begäran av Försäkringskassan eller kommun, samt för enskilda som är i behov av ADL-intyg inför överprövning av tidigare LSS beslut.

Tilläggsöverenskommelse om ADL-utredningar inom Regionhälsan 2020

Regionhälsan ansvarar för utfärdande av ADL-intyg i VGR

Skövde - Närhälsan Skövde rehabmottagning
Borås - Närhälsan Solhem rehabmottagning
Uddevalla - Närhälsan Uddevalla rehabmottagning
Göteborg - Närhälsan Majorna rehabmottagning

Kontaktperson koncernkontoret
Iréne Johansson
irene.b.johansson@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2020-10-07 11:33