Individen i fokus – rehabiliteringskoordinatorer och försäkringsutredare i samverkan
Hälso- och sjukvården och Försäkringskassan ska tillsammans förbättra sin gemensamma dialog och individens sjukskrivningsprocess.
Rehabiliteringskoordinatorer och försäkringsutredare är nyckelfunktioner för individen. Deras förståelse för de olika uppdragen i processen är en viktig förutsättning för en bättre dialog, det har belysts t.ex. i olika workshops. Här finns ett material som har sin grund i dessa och som förhoppningsvis kan leda till bättre förståelse och bättre dialog.
Hur tycker du att samverkan och dialog mellan försäkringsutredare och rehabiliteringskoordinator fungerar just nu?
- Svara på de sex korta frågorna innan du tar del av filmerna för en bättre samverkan.
Svara här om du är rehabiliteringskoordinator
Svara här om du är försäkringsutredare
Du bidrar till ökad kunskap, forskning och förbättrade arbetssätt.
Tre filmer för en bättre samverkan
Filmerna är vardera ungefär 20 minuter långa. De ger en god uppfattning av det gemensamma uppdrag som vården och Försäkringskassan har. Filmerna sporrar till fortsatt dialog och förbättring i Västra Götaland.
- Rehabiliteringskoordinatorer från VGR och försäkringsutredare från Försäkringskassan med flera beskriver sitt arbete och sin vardag.
Individen i fokus - Fördjupning - Den inbyggda svårigheten när flera aktörer förväntas ta ansvar i en individs process.
Kraften i att möta komplexa utmaningar tillsammans - Fördjupning - Forskningens perspektiv på vad som krävs av organisationer för att förbättra samverkan, på riktigt.
Vikten av att arbeta med förbättringar
Fortsatt arbete för en förbättrad dialog i samverkan
Det filmade materialet är bara en del av det samverkansarbete som VGR och Försäkringskassan bedriver regionalt och lokalt. Förhoppningen är att filmerna ska bidra till ökad kunskap och förståelse samt väcka intresse för en fortsatt dialog.
Forskning visar att det är flera delar som måste komma på plats för att samverkan mellan organisationer ska kunna få genomslag för den som ska stå i fokus.
Begreppet ROS (Danermark & Germundsson) som står för regelverk, organisation och synsätt kan användas för att beskriva vilka krav som finns. Det måste finnas ett samverkansperspektiv i alla dessa tre perspektiv för att de ska kunna främja varandra. Om det saknas i ett av dessa tre led kommer det inte att få genomslag i de andra heller.
- Hur tänker du efter att ha tagit del av materialet?
- Vad tycker du kan vara nästa steg i en förbättrad dialog och vad kan du göra direkt?
- Vad behöver du för att kunna genomföra de idéer du har?
Vad händer nu?
Förhoppningsvis har du som tittat fått med dig ny kunskap, nya frågeställningar och en lust att redan nu göra det du kan för att samverka och samarbeta med individen i fokus.
Läs mer om samverkan mellan VGR och Försäkringskassan
Överenskommelse om samverkan mellan Försäkringskassan och Västra götalandsregionen 2022
>> Försäkringskassan – för dig som arbetar i hälso- och sjukvården