Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

220606 Kroppsburna hörapparater

Förskrivare

Audionom

Kriterier

b230.2 Måttlig nedsättning av hörselfunktioner avseende att förnimma ljud, urskilja lokalisering, tonhöjd, ljudstyrka och ljudkvalité

Mål

d115 Att lyssna
Att avsiktligt använda hörseln för att uppfatta auditiva stimuli.

Anvisningar

Förskrivs till patienter med måttlig-svår hörselnedsättning, till exempel vid finmotoriska svårigheter. Reglagen är stora, lätthanterliga och väl synliga.
Möjlighet finns att ansluta en benledningstelefon.

Hörapparat förskrivs till ena eller båda öronen utifrån individuell bedömning av behovet. För att hörapparaten skall bli ett fungerande hjälpmedel krävs individuell öroninsats

Utvärdering och uppföljning

Utvärdering sker genom mätning av hörapparatens förstärkning i örat (IF), genom frågeformulär och genom måluppfyllelse kopplat till rehabiliteringsplan.

Patientens ansvar

Batterier betalas av patienten efter utprovningsperioden. Barn och ungdomar får batterier från hörselvården till och med 19 år.

Antal utrustningar

Reservapparat(er) kan förskrivas efter individuell bedömning, exempelvis till barn och personer med svår hörselnedsättning som inte klarar någon tid av vardagen utan ständigt fungerande förskrivna hjälpmedel.

Kostnadsansvar

Habilitering & Hälsa

Senast uppdaterad: 2017-02-10 08:42