Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vem bör vaccineras?

Vaccination är det bästa skyddet mot svår influensasjukdom. Även om man vaccinerats kan man få influensa, men symtomen blir oftast mildare. Vaccinationsstrategin syftar till att skydda grupper med ökad risk för allvarlig influensasjukdom och svåra följdsjukdomar som till exempel lunginflammation och blodförgiftning.

Följande grupper bör erbjudas vaccination:

 • Personer 65 år och äldre
 • Gravida efter graviditetsvecka 12
 • Vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd: 
   • kronisk hjärtsjukdom
   • kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår/instabil astma
   • andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)
   • kronisk lever- eller njursvikt
   • diabetes mellitus typ 1 och 2
   • tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Dessa grupper är mer eller mindre heterogena och i vissa fall kommer det krävas en individuell bedömning av om vaccination ska erbjudas eller inte.

På vårdcentralerna i Västra Götaland är det gratis att vaccinera sig mot influensa för den som tillhör någon av grupperna ovan. För övriga kostar det 240 kronor.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar även vaccination till:

 • Hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar
 • Personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa.

Överväg att ge influensavaccination under vårdtiden till hemodynamiskt stabila patienter, som vårdas för hjärtinfarkt under influensasäsongen. Ingen patientavgift ska tas ut för detta. Läs mer om beställning av influensavaccin.

Enligt en studie, publicerad i augusti 2021, minskar risken för död, stenttrombos och ytterligare hjärtinfarkt om patienter, som är inlagda på sjukhus för hjärtinfarkt, vaccineras mot influensa. I denna multicenterstudie, som genomfördes vid 30 kardiologiska centra i åtta länder, gavs influensavaccination inom 72 timmar efter coronarangiografi, eller inläggning på sjukhus. Influenza Vaccination After Myocardial Infarction: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Multicenter Trial - PubMed (nih.gov)


Folkhälsomyndighetens rekommendationer om influensavaccination till riskgrupper

Folkhälsomyndighetens frågor och svar om influensavaccination

Tre barn leker i snön

Barn

Här hittar du samlad information om vaccination av barn.

Gravida

Här hittar du samlad information om vaccination av gravida.

 

Senast uppdaterad: 2022-11-02 08:51