Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Gravida

Gravida har förhöjd risk att drabbas av allvarlig influensa, framför allt i slutet av graviditeten. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att gravida vaccinerar sig mot influensa i början av säsongen, under november–januari. Vaccin mot influensa ges vanligen efter graviditetsvecka 16, men om den blivande mamman tillhör en medicinsk riskgrupp ska hon rekommenderas vaccination tidigare. Vaccinet är säkert att använda under hela graviditeten.

Vaccination av gravida mot influensa - Folkhälsomyndighetens kunskapsöversikt för hälso- och sjukvårdspersonal

Influensavaccination av gravida - Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Frågor och svar om influensavaccination av gravida - Folkhälsomyndigheten

Bildspel

Uppdaterat bildspel för personal på barnmorskemottagningar kommer inom kort.

Det finns också ett bildspel för gravida, tänkt att användas i väntrum. Kontakta Kristina Nyström, kristina.i.nystrom@vgregion.se eller 010-441 24 12 om ni vill använda detta på er mottagning. 

Nedan finns Folkhälsomyndighetens svenska och engelska faktablad. Det har även översatts till ett antal andra språk, och finns här med Västra Götalandsregionens logotype. 

Svenska

Arabiska

Dari

Engelska 

Mongoliska

Polska

Somali

Sorani

Thai

Tigrinja

Senast uppdaterad: 2021-09-13 14:13