Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Antibiotikaförskrivningen i Västra Götaland ökar successivt efter pandemin

Antalet antibiotikarecept förskrivna till invånare i Västra Götaland ökade med 13 % den senaste 12-månadersperioden fram till och med februari 2023 jämfört med samma period året före.

I februari 2023 uppgick den till 253 recept/1000 invånare och år. Ökningen har skett från en historiskt låg nivå, vilken delvis var en effekt av covid-19-pandemin.

Förskrivningen närmar sig, men är fortsatt lägre än, den nivå som förelåg innan pandemin, trots en hög infektionsbörda under vintern inte minst för yngre barn. Jämfört med övriga Sverige är förskrivningen fortsatt låg, d.v.s. nionde lägst förskrivning av alla regioner.
Spridningen i antal recept per kommuninvånare är fortfarande stor i regionen. Den är lägst i Grästorp kommun (221 recept/1000 inv. och år) och högst i Tanum kommun (309 recept/1000 inv. och år).

Receptförskrivning Vinter 2023