Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Antibiotikatrycket på sjukhus i VGR minskar, och pandemins påverkan på receptförskrivningen avtar

Publicerad: Uppdaterad:

Antibiotikaanvändningen till inneliggande patienter på sjukhus i VGR fortsätter att minska, senaste året med knappt 10%. Denna minskning är välkommen.

Däremot fortsätter trenden med ökande användning av bredspektrumantibiotika, särskilt piperacillin/tazobactam. Detta inger farhågor om kommande resistensproblem. Tydlig är också den fortsatt låga användningen av smalspektrumpenicillin vid samhällsförvärvad lunginflammation, knappt 35 procent. Användning av kinoloner vid urinvägsinfektion utan feber är fortsatt hög (15 procent) trots att kinoloner inte är ett rekommenderat förstahandsalternativ. Det föreligger stora skillnader mellan sjukhusen i VGR.

Under pandemin har receptförskrivningen av antibiotika varit historiskt låg, särskilt för antibiotika mot luftvägsinfektioner, men sedan maj 2021 ses en vändande trend. När man jämför förskrivningen det senaste året (juli 2020 - juni 2021) med samma period året innan, har antalet antibiotikarecept minskat i alla kommuner i regionen, men en stor spridning kvarstår (181–257 recept/1000 invånare och år).

Länk till Strama Västra Götalands statistikrapporter

Publicerad:
Uppdaterad: