Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Förskrivning av antibiotika på recept fortsätter att minska

Antibiotikatrycket är fortsatt högt inom slutenvården men antalet antibiotikarecept förskrivna till invånare i Västra Götaland fortsätter att minska, den senaste 12-månadersperioden med 6%.

Med 277 antibiotikarecept per 1000 invånare och år tillhör regionen de åtta lägst förskrivande regionerna/landstingen i landet. Som tidigare ligger förskrivningen till invånarna i Grästorp, Lidköping, och Dals-Eds kommuner lägst och under målet på 250 recept/1000 invånare och år.
Sjukhusen i VGR ökar sin användning av antibiotika till inneliggande patienter. Tyvärr ökar förbrukningen av bredspektrumantibiotika, där speciellt Sahlgrenska Universitetssjukhuset fortsätter ha en hög användning av cefalosporiner och karbapenemer. Sahlgrenska utmärker sig också genom en låg användning av penicillin vid samhällsförvärvad pneumoni, 28 %.
En positiv trend är minskad förskrivningen av fluorokinoloner på recept på flertalet av våra sjukhus, med något undantag.

Senast uppdaterad: 2019-10-03 13:05