Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fortsatt hög användning av antibiotika i Västra Götalandsregionen, men antal recept minskar

Flera sjukhus har minskat användningen av resistensdrivande preparat, däremot ökar den totala användningen av antibiotika till inneliggande patienter.

Flera sjukhus har minskat användningen av resistensdrivande preparat som kinoloner (Kungälvs sjukhus och Södra Älvsborgs Sjukhus) och cefalosporiner (Kungälvs sjukhus) till inneliggande patienter och i samma anda ökar andelen penicilliner initialt vid samhällsförvärvad pneumoni.

Däremot ökar den totala användningen av antibiotika till inneliggande patienter.  Antal vårdtillfällen med antibiotikabehandling har minskat med cirka 1000 jämfört med motsvarande kvartal 2016. Eftersom även det totala antalet vårdtillfällen har minskat är andelen oförändrad på 27 %. Andel vårdtillfällen med vårdrelaterade infektioner minskar något och är nu 5,6 %.

Sjukhusen förskriver drygt 20 % av andelen antibiotikarecept till invånare i Västra Götalandsregionen och antalet recept minskar. 

Kortversion förskrivarstatistik sjukhus och data från Infektionsverktyget
Fördjupad förskrivarstatistik sjukhus
Fördjupad data från Infektionsverktyget 

Mer statistik från Strama

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:18