Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Överanvändning av antibiotikagruppen fluorokinoloner med allvarliga konsekvenser för resistens och biverkningsrisk

Strama Västra Götaland publicerar nu en ny antibiotikarapport som visar användningen av fluorokinoloner på sjukhus i VGR.

Utöver den nya temarapporten om fluorokinoloner finns också rapporter om sjukhusanvändning av antibiotika och vårdrelaterade infektioner, VRI. Flera av rapporterna har fått en ny utformning. Incidens VRI uppvisar små förändringar under de senaste fem kvartalen. 

Effekt av fluorokinoloner hotas av ökad resistensutveckling

Fluorokinoloner är en viktig antibiotikagrupp avseende flera infektioner, framförallt allvarliga urinvägsinfektioner. Tyvärr hotas effekten av ökande resistensutveckling i VGR, både inom primärvård och på sjukhus.

Användningen av fluorokinoloner belastas av allvarliga biverkningar, något som lyfts fram av både europeiska och amerikanska läkemedelsmyndigheter under 2018. Medarbetare från Strama skrev nyligen om detta i en artikel i Läkartidningen. Läs artikeln här

Temarapport flourokinoloner på sjukhus i VGR kvartal 4 2018

VRI-rapport från Infektionsverktyget

Sjukhusstatistik kvartal 4 2018

Senast uppdaterad: 2019-03-14 08:13