Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vaccination mot covid-19 av flyktingar från Ukraina

Flyktingar ska kostnadsfritt erbjudas vaccin mot covid-19.

Folkhälsomyndigheten har samlad information med anledning av rådande situation i Ukraina. Den fylls löpande på med information och översatta dokument.

Hälsodeklaration ukrainska

Information med anledning av rådande situation i Ukraina — Folkhälsomyndigheten

Förebyggande åtgärder

I Ukraina är vaccinationsgraden låg, endast omkring 35 procent av den vuxna befolkningen har fått två doser vaccin mot covid-19. Det därför viktigt att tänka på, och informera om, vikten av förebyggande åtgärder för att minska risken för smittspridning av covid-19: som att hålla avstånd och använda lämplig skyddsutrustning som munskydd eller visir.

Samtliga vaccin kan erbjudas

Flyktingar ska kostnadsfritt erbjudas vaccin mot covid-19. De kan erbjudas samtliga vaccin som finns tillgängliga, det är ingen skillnad i effektivitet eller säkerhet, oavsett vilket vaccin de fått tidigare. Närmsta vaccinatör hittar ni på vgregion.se/vaccintider. Skulle ni se ett behov av en vaccinatör som kommer till er vid tillfälle kan ni skicka er förfrågan till covid-19@vgregion.se.

Rekommendationer om vaccinering

Smittskydd har uppdaterat sina rekommendationer om vaccinering covid-19 och vad som gäller för personer som kommer från Ukraina.

Information om kompletterande vaccination finns på Medicinska frågor och svar.

En sammanställd översikt i tabellformat underlättar bedömningen av vaccinationsbehov och registrering av kompletterande doser.

Om dokumentation från tidigare vaccination saknas bör en individuell bedömning göras. Läs mer i Vägledning och fördjupad information om vaccination mot covid-19.

Översatt informationsmaterial

Informationsmaterial om vaccination covid-19, smittspridning, förebyggande åtgärder, testning med mera finns på samlat på sidan för översatt material.

Folkhälsomyndighetens informationsblad covid-19 och vaccination på ukrainska

Folkhälsomyndighetens informationsblad covid-19 och vaccination på ryska

Vaccination covid-19

Alla rutiner och information om vaccinering mot covid-19 finns samlat på Vaccination mot covid-19

Senast uppdaterad: 2022-04-01 15:44