Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vaccination mot covid-19 av flyktingar från Ukraina

Flyktingar ska kostnadsfritt erbjudas vaccin mot covid-19.

Folkhälsomyndigheten har samlad information med anledning av rådande situation i Ukraina. Den fylls löpande på med information och översatta dokument.

Hälsodeklaration ukrainska

Information med anledning av rådande situation i Ukraina — Folkhälsomyndigheten

Förebyggande åtgärder

I Ukraina är vaccinationsgraden låg, endast omkring 35 procent av den vuxna befolkningen har fått två doser vaccin mot covid-19. Det därför viktigt att tänka på, och informera om, vikten av förebyggande åtgärder för att minska risken för smittspridning av covid-19: som att hålla avstånd och använda lämplig skyddsutrustning som munskydd eller visir.

Samtliga vaccin kan erbjudas

Flyktingar ska kostnadsfritt erbjudas vaccin mot covid-19. De kan erbjudas samtliga vaccin som finns tillgängliga, det är ingen skillnad i effektivitet eller säkerhet, oavsett vilket vaccin de fått tidigare. Närmsta vaccinatör hittar ni på vgregion.se/vaccintider. Skulle ni se ett behov av en vaccinatör som kommer till er vid tillfälle kan ni skicka er förfrågan till covid-19@vgregion.se.

Rekommendationer om vaccinering

Smittskydd har uppdaterat sina rekommendationer om vaccinering covid-19 och vad som gäller för personer som kommer från Ukraina.

Information om kompletterande vaccination finns på Medicinska frågor och svar.

En sammanställd översikt i tabellformat underlättar bedömningen av vaccinationsbehov och registrering av kompletterande doser.

Om dokumentation från tidigare vaccination saknas bör en individuell bedömning göras. Läs mer i Vägledning och fördjupad information om vaccination mot covid-19.

Översatt informationsmaterial

Informationsmaterial om vaccination covid-19, smittspridning, förebyggande åtgärder, testning med mera finns på samlat på sidan för översatt material.

Folkhälsomyndighetens informationsblad covid-19 och vaccination på ukrainska

Folkhälsomyndighetens informationsblad covid-19 och vaccination på ryska

Vaccination covid-19

Alla rutiner och information om vaccinering mot covid-19 finns samlat på Vaccination mot covid-19

Senast uppdaterad: 2023-08-25 13:39