Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Digital kraftsamling på SU

Publicerad:
Boel Mörck medverkar i Vårdpodden

Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, gör nu en kraftsamling på digitalisering. Sjukhuset har samlat flera olika verksamheter som arbetar med digital utveckling i det nyöppnade Centrum för digital hälsa. Centrat ska stödja initiativ och få fart på olika digitala tjänster.

I slutet av september invigde SU det nya Centrum för digital hälsa i lokaler vid Skansen Kronan. Boel Mörck är medicinsk informationsdirektör och områdeschef på SU och det är Boel som står bakom satsningen.

- På detta sätt vill vi samla kompetens och utveckling av nya arbetssätt och nya verktyg som är mer digitala, för att göra skillnad för medarbetare och patienter på ett positivt sätt.

Men varför ett särskilt centrum för digital hälsa?

- Vi har jättemycket olika kompetenser inom SU inom många områden. De har varit utspridda – det har varit öar av mycket aktivitet och kompetens. För att kunna få en spridningseffekt både på sjukhuset och inom gruppen som jobbar med detta kan det ibland vara bra att samla alla fysiskt om det finns möjlighet, säger Boel.

Aktivitetsbaserat

Att skapa centrat innebär inte att SU har gjort en omorganisation.

- Det betyder inte att man ska sitta på centrumet hela tiden. Det är en aktivitetsbaserad arbetsplats. Vi har plats för upp till 40 arbetsplatser, så alla som är intresserade ska kunna komma och docka in, även primärvården eller andra som tycker det är intressant och som vill ha möten med dem som arbetar på centrat, förklarar Boel.

Hon menar att bildandet av Centrum för digital hälsa tillsammans med Digitaliseringslyftet innebär en ordentlig kraftsamling på den digitala utvecklingen inom SU.

- Det skulle jag absolut vilja säga. Det är för att få fart på alla de tjänster som kommer till sjukhuset. Det är inte alltid så lätt att börja använda dem. Mycket av den nya tekniken handlar egentligen om nya arbetssätt.

Hur viktig är digitaliseringen inom vården på SU?

- Den är väldigt viktig. Vi har varken personella eller ekonomiska resurser till att fortsätta som idag. Dessutom vill många patienter vara mer delaktiga. Det kan de vara om vi utvecklar de digitala arbetssätten. Ett exempel är egenmonitorering. Vi har det för inflammatoriska tarmsjukdomar, vi håller på att prova ut för KOL och hoppas nästa steg ska bli för hjärtsvikt. Så vi måste ta tillvara digitaliseringens möjligheter både för medarbetare och patienter, betonar Boel Mörck.

Vill arbeta smart

Hur reagerar personalen när det kommer en sådan här kraftsamling?

- Det finns en stor nyfiken och vilja men också en trötthet på försök som inte har fungerat så bra. Men alla vill arbeta smartare och använda moderna mobila lösningar. Det gäller för oss som arbetar med digitalisering att underlätta för personalen att ta steget och bli riktigt digitaliserade även inom hälso- och sjukvården. Vi kan inte fortsätta att gömma oss bakom sekretesslagar och annat utan nu måste vi ta tag i detta på ett bra sätt.

Hur påverkas arbetsmiljön av digitaliseringen?

- Mycket positivt. Det blir enklare att dokumentera, exempelvis kan vi nu registrera blodtryck, puls och temp vid patientens säng och värdena förs direkt över till journalsystemet. Då slipper man gå omkring med olika små block osv. Så det kommer att underlätta men en förutsättning är att våra system är enkla och att de kan prata med varandra.

Om fem år – är papper och penna borta från SU då?

- Vi som är lite äldre har kanske svårare att lära om. Jag vill gärna ha papper och penna tillgängligt men tycker samtidigt om att använda mobila lösningar.

Lyssna på avsnittet med Boel Mörck i Vårdpodden

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Mejla ditt tips till vardskiftet@vgregion.se!

Publicerad: